Heathland Gravel is allereerste officiële Unbound Gravel qualifier

Heathland Gravel is allereerste officiële Unbound Gravel qualifier

Gravel  16/02/2024

Flanders Classics gaat de krachten bundelen met het Amerikaanse Life Time Events, de organisatie achter hét gravelevent bij uitstek: Unbound Gravel in Emporia, Kansas. In het weekend van 9 tot 11 augustus organiseert Flanders Classics Heathland Gravel in Maasmechelen. Het is de allereerste officiële Unbound Gravel qualifier in het 20-jarig bestaan van Unbound Gravel. Een uniek evenement dat minstens 50 deelnemers toegang zal geven tot de populaire Unbound Gravel in 2025.

De samenwerking tussen Flanders Classics en Life Time Events is een uitzonderlijke samenwerking tussen twee bedrijven die op vlak van eventorganisatie heel wat referenties op tafel kunnen leggen. Meer zelfs, het is de eerste keer dat twee organisatoren, in België en Amerika, ervoor kiezen om samen de schouders onder een nieuw gravelproject te zetten. Een bewuste keuze zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel: “Dankzij het combineren van onze ervaring bouwen we aan een uniek concept. Unbound Gravel in Emporia, Kansas is voor gravelaars wat Kona in Hawaï is voor de triatleet. Een sportief doel en een uitzonderlijke ervaring. Snel volzet ook, maar Heathland Gravel zal in 2024 dus de allereerste en bovendien enige Europese official qualifier voor Unbound Gravel 2025 zijn. Minimaal 50 deelnemers kunnen zich in Maasmechelen plaatsen voor 2025, hetzij op prestatie, hetzij als lucky winner. Iedereen maakt kans. Hoogst uitzonderlijk.”

Ook Life Time Events blikt enthousiast vooruit. "We zijn vereerd om samen te werken met zo'n prestigieuze partner als Flanders Classics en zo de toegankelijkheid van Life Time Unbound Gravel uit te breiden via het eerste Europese kwalificatie-evenement", zegt Kimo Seymour, President van Life Time Events. "Tomas en het hele Flanders Classics team bouwen ongelooflijke wielerervaringen, en we zijn verheugd om het bereik en de aantrekkingskracht van Unbound Gravel in Europa te laten groeien."

Unbound Gravel is voor gravelaars wat Kona is voor triatleten. Minstens 50 deelnemers kunnen zich kwalificeren. Hoogst uitzonderlijk.
Tomas Van Den Spiegel | CEO Flanders Classics

Van 9 tot en met 11 augustus slaat Flanders Classics als organisator van Heathland Gravel z’n tenten op in Limburg en dat in de schaduw van de mijnschacht van Maasmechelen. Op het domein van Terhills wacht een driedaags event dat als officiële qualifier voor Unbound Gravel een wereldprimeur is. Het programma van Heathland Gravel zal bestaan uit social rides, unieke gravelsfeer, live muziek en uiteraard een fantastische race op de slotdag, dwars door Nationaal Park Hoge Kempen.

“We hebben in Maasmechelen datgene gevonden dat een gravelevent en -parcours nodig heeft”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “Vanop de startsite duiken we onmiddellijk het groen waarvoor de provincie Limburg zo bekend staat in. We trekken onder andere over de mijnterrils, naar de Mechelse Heide en toeristische trekpleister Fietsen door de Heide. Dat verklaart ook meteen de keuze voor de naam Heathland Gravel, wat Engels is voor heide.”

We zijn verheugd om het bereik en de aantrekkingskracht van Unbound Gravel in Europa te laten groeien.
Kimo Seymour | President of Life Time Events

50 spots

In het aanbod zitten tochten van verschillende afstanden, maar dé primeur in dit event: wie deelneemt aan de langste afstand, maakt kans op een plek in Life Time Unbound Gravel 2025. Niet onbelangrijk, gezien de grote populariteit van het Amerikaanse gravelevenement. “Wie aan Unbound Gravel wil deelnemen, moet op een portie geluk rekenen”, vult Van Den Spiegel aan. “Tickets zijn namelijk enkel te verkrijgen via een loterij. Op donderdag 25/01 zijn de tickets voor de editie van 2024 aan 4.000 gelukkigen toegekend, maar de vraag naar deelname is veel groter dan dat. Heathland Gravel is als officiële qualifier in het 20-jarig bestaan van Unbound Gravel nu dus de enige andere manier om toegang te krijgen tot het bucketlist event van elke gravelaar.”

Hoe kwalificeren en één van de 50 plekken verzilveren? Wie kans wil maken, moet deelnemen aan de langste afstand van Heathland Gravel (160 km). 50% van de te verdelen plekken worden uitgedeeld op basis van prestatie onderweg, aan de hand van timing op tijdsegmenten. De andere 50% zal toegekend worden door een onschuldige hand. Iedereen die deelneemt aan de qualifier afstand maakt met andere woorden kans om zich te plaatsen voor het evenement in Emporia, Kansas.

Ook voor wie niet op zoek is naar een Amerikaans gravelavontuur, maar een dag lang van de beste gravelpaden die Limburg te bieden heeft wil genieten, is er voldoende aanbod. Naast de qualifier afstand (160 km) zullen er ook parcoursen van 110 en 70 km aangeboden worden. Tickets zijn nu beschikbaar en kunnen in drie verschillende waves aangekocht worden.

Heathland Gravel krijgt z’n eerste editie op 9, 10 en 11 augustus en is als eerste officiële qualifier een nieuwe stap in de geschiedenis van Unbound Gravel. In de toekomst is het de bedoeling om het aantal officiële qualifiers voor Unbound Gravel internationaal uit te bouwen.

Alle informatie is terug te vinden op www.heathlandgravel.com.

Van de Kemmelberg, via De Ronde offroad en gravelparadijs Limburg naar Durbuy
Lees meer | Van de Kemmelberg, via De Ronde offroad en gravelparadijs Limburg naar Durbuy
Gravel over iconische hellingen met Flanders Gravel Koppenberg
Lees meer | Gravel over iconische hellingen met Flanders Gravel Koppenberg
Gravel mee tijdens de eerste editie van Flanders Gravel Kemmelberg
Lees meer | Gravel mee tijdens de eerste editie van Flanders Gravel Kemmelberg
Ontdek de kalender van Flanders Gravel
Lees meer | Ontdek de kalender van Flanders Gravel