Dit was de tweede UCI Wereldbeker in Val di Sole

Dit was de tweede UCI Wereldbeker in Val di Sole

Cyclo-cross  17/12/2022

Op zaterdag 17 december 2022 trok het veldritpeloton richting het prachtige decor van Val di Sole. Puck Pieterse en Michael Vanthourenhout bleken over de beste sneeuwvaardigheden te beschikken en mochten het zegegebaar maken na een knappe solo.

ELITE VROUWEN

Een wit sneeuwtapijt, dat zien we niet zo vaak tijdens het cross-seizoen, maar wel in het Italiaanse Val di Sole. Daar waar de rensters hun skills op het ijs konden tonen. Technisch sterke Pieterse deed dat met bravoure en kon na een mooie solo zegevieren. 

De Italiaanse kampioene Silvia Persico toonde meteen haar prachtige Italiaanse kleuren in de sneeuw van Val di Sole en dook als eerste het besneeuwde veld in. Maar een bocht later maakte ze al meteen een schuiver samen met Puck Pieterse en ook Wereldbekerleidster Fem van Empel werd daardoor gehinderd.

Ceylin Alvarado maakte de minste fouten en kon daardoor al meteen een flinke voorsprong nemen op Marie Schreiber, de eerstvolgende renster. Van Empel had door het oponthoud in de eerste bocht minder geluk en werd door die gemiste start op achtervolgen aangewezen.

Alvarado wachtte uiteraard niet en maakte foutloos de eerste ronde af met een mooie voorsprong op de nieuwe achtervolgers Pieterse en Persico. Het duo kon bij het ingaan van de tweede ronde het gat op Alvarado dichten en zo kregen we drie leidsters. Manon Bakker volgde op een vierde plaats op tien seconden. De jonge Pieterse nam ondertussen de kop van Alvarado over en trok voor een eerste maal fors door. Vanuit de achtergrond kwam ondertussen het nieuws dat Van Empel hard gevallen was tegen een paaltje. De rensters bleef liggen en kon haar wedstrijd niet verder zetten. Even later werd ze weggedragen op een draagberrie richting EHBO.

 

 

 

Ook Alvarado bleef niet foutloos en ging onderuit in de sneeuw en enkele seconden later maakte ook Persico op hetzelfde klimmetje een schuiver waardoor Pieterse het ruime sop kon kiezen. Maar zelfs de technische renster die Pieterse is, kon niet foutloos blijven en maakte een schuiver. Al had dat geen invloed op haar voorsprong want bij het ingaan van de derde ronde bedroeg die al 16 seconden. In de achtervolging waren het Alvarado en Persico haasje over speelden. Maar al snel bleek Alvarado de technisch sterkste van de twee en na een nieuwe valpartij van Persico kon ze definitief afscheid nemen van de Italiaanse.

Het veld lang ondertussen volledig uit elkaar en Persico begon de foutjes op te stapelen. Een sterke Manon Bakker reed rond op een vierde plaats wat haar beste resultaat van het seizoen zou worden. Maar door de opeenvolgende valpartijen van Persico, kreeg Bakker plots ook zicht op de derde plaats en werd het in de laatste ronde nog een spannend duel voor het laatste podiumschavotje.

Pieterse reed ondertussen feilloos naar de overwinning en kon zich tot ijskoningin van de dag kronen. Alvarado kon haar tweede plaats vastleggen en na een valpartij in de laatste bocht van Persico, verloor de Italiaanse in laatste instantie toch nog haar plekje voor de derde plaats aan een dolgelukkige bakker. Van Empel blijft nog steeds leidster in het klassement ondanks haar opgave. De Europese Kampioene heeft nog steeds een mooie voorsprong op zak.

Puck Pieterse
Puck Pieterse

ELITE MANNEN

Sneeuw en ijs hebben voor spektakel gezorgd in het Italiaanse Val di Sole. De uitzonderlijke ondergrond gaf Europees kampioen Vanthourenhout vleugels. Hij werkte een knappe solo foutloos af. De jonge Belg Vandeputte en de Zwitser Kuhn waren bijna even blij met hun tweede en derde plaats. 

Het was de Zwitser Kevin Kuhn die zich meteen in zijn sas voelde in de sneeuw van Val di Sole en de kopstart nam. De Belg Niels Vandeputte volgde met in zijn spoor Europees kampioen Michael Vanthourenhout. Mathieu van der Poel kwam minder goed weg bij de start. Hij werd op achtervolgend aangewezen. Een opdracht dat op deze gladde ondergrond minder makkelijk was, omdat renners hun power niet 100% kwijt konden.

Al snel vormde er een kopgroep van vijf renners met daarin Iserbyt, Vanthourenhout, Kuhn, Vandeputte en Sweeck. Kuhn bleef druk zetten maar het waren even later Vandeputte en Vanthourenhout die ervandoor gingen in de Italiaanse sneeuw. In de achtergrond leek Van der Poel geen risico’s meer te nemen en liet hij de kop van de wedstrijd begaan.

 

 

 

In de vierde ronde voelde Vanthourenhout zijn moment gekomen en probeerde hij weg te rijden van Vandeputte. De jong Belg kon geen antwoord bieden op de versnelling van de Europese kampioen  en moest een gat laten. In de achtergrond was er ondertussen een kleine strijd ontstaan voor plek drie met Iserbyt, Sweeck en de Zwitsers Kuhn en Rüegg.

Kettingproblemen dwongen even later Iserbyt tot een halt waardoor leider in het klassement Sweeck samen met Kuhn vrijgeleiden kregen voor de derde plaats. In de vijfde ronde kreeg Vandeputte te maken met een lekke band. Het werd daardoor opnieuw spannend voor de tweede plaats want Sweeck en Kuhn konden daardoor terug tot op 8 seconden van Vandeputte komen. In de achtergrond kwam ondertussen Iserbyt ongelukkig ten val. Hij werd even later net als zijn ploeggenote Van Empel weggebracht op een draagberrie.

In de laatste ronde nam de Zwitser Kuhn afstand van de jarige Sweeck. Maar Sweeck vocht terug en het werd nog even heel spannend voor die derde plaats. Maar daar had Vanthourenhout helemaal geen last van. Hij kon uitgebreid vieren na een sterke solo in de sneeuw. Vandeputte eindigde op een knappe tweede plaats en was daar enorm blij mee. Hij vierde het zelfs met een wheelie. Kuhn kon zijn derde plek behouden en wist ook met zijn geluk geen blijf.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide