Avondcross Diegem voor Pieterse en van Aert

Avondcross Diegem voor Pieterse en van Aert

Cyclo-cross  28/12/2022

De avondcross in Diegem vierde na twee jaar afwezigheid door Covid-19 zijn terugkeer in het veld. De renners en rensters gaven het beste van zichzelf in het door kunstlicht verlichtte dorpscentrum van Diegem. Puck Pieterse en Wout van Aert mochten het hoogste schavotje van het podium beklimmen.

ELITE VROUWEN

De Nederlandse Puck Pieterse demonstreerde in Diegem en reed van start tot finish aan de leiding. Zo mocht ze bij haar eerste deelname aan de Telenet Superprestige van het seizoen meteen het zegegebaar maken. Haar landgenotes Shirin van Anrooij en Ceylin Alvarado vervolledigden het podium.

Bij kunstlicht waren het Blanka Vas en Puck Pieterse die de beste start kenden in Diegem. Ze trokken het peloton meteen op een lint. Iets verder achterin dan haar lief was, vonden we Shirin van Anrooij terug, die een slechte start had. Zelfs een lichte knieling kon Pieterse niet afremmen, de jonge Nederlandse nam een blitzstart en reed op tempo weg van haar concurrentes.

Ze sprong als enige over de balken en reed al meteen een mooie voorsprong bij elkaar. Het was in eerste instantie haar ploeggenote Ceylin Alvardo, Denise Betsema en Vas die de achtervolging inzetten. In de achtergrond was Van Anrooij hard aan het vechten om weer vooraan in de wedstrijd te komen en daar slaagt ze ook in.

 

 

 

Terwijl Vas vooraan wegviel, zien we Van Anrooij en Inge van der Heijden voorbij Alvarado en Betsema gaan. Iets later Van Anrooij liet haar landgenote Van der Heijden achter en om koers te zetten richting Pieterse.

Ze leek dichter en dichter te komen, op een bepaald moment bedroeg haar achterstand slechts 6 seconden, maar kon nooit de aansluiting maken. Pieterse, die telkens goed gebruik maakte van de passage aan de balken, kan weer verder wegrijden.

Voor de laatste plaats op het podium kregen we nog een strijd tussen Alvarado en Van der Heijden. Het was uiteindelijk Alvarado die het haalde, ze wordt zo ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement van de Superprestige. Op dat moment was Pieterse al solo aangekomen, na een hele wedstrijd aan de leiding te hebben gereden. Van Anrooij strandde zo op een tweede plaats.

(lees verder onder de foto)

Wout van Aert
Wout van Aert

ELITE MANNEN

Belgisch kampioen Wout van Aert mocht voor het eerst in zijn carrière het zegegebaar maken in Diegem. Na een bloedstollend duel haalde hij het net voor wereldkampioen Tom Pidcock en Mathieu van der Poel. De drie tenoren wisten al vroeg in de wedstrijd een voorsprong bij elkaar te rijden en maakten er een echte spektakelcross van.

Zwitsers kampioen Kevin Kuhn tekende in zijn gekende stijl alweer voor een snelle start. Achteraan in het peloton zagen we meteen problemen, waardoor enkele renners gehinderd werden. Na Kuhn was het de beurt aan Eli Iserbyt om naar de kop van de wedstrijd te rijden. Ook wereldkampioen Tom Pidcock, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar geraakten goed weg. Bij de eerste passage op de balken, valt Michael Vanthourenhout en kwam hij op zijn ribben terecht. De Europese kampioen kan gelukkig wel verder.

Het was Pidcock die als eerste de rest onder druk zette, waarna enkel Van Aert, Pidcock en Iserbyt kunnen volgen. Bij ingang van de tweede ronde reden de 4 al een mooie voorsprong bij elkaar. Het was Van der Poel die na een sterke zandpassage het ruime sop koos. Hij zette de anderen op een gaatje en iets later

 

moet Iserbyt lossen bij Van Aert en Pidcock. Die laatste twee rijden toch weer richting Van der Poel en zo krijgen we drie leiders.

Het is duidelijk dat de zandstrook van cruciaal belang is, na een slechte zandpassage van Van Aert en Pidcock die al op een gaatje zat, reed Van der Poel weer alleen op kop. Een ronde later krijgen we eenzelfde scenario: Van Aert kende een mindere passage in de zandbak en zo rijdt Pidcock ineens alleen in tweede positie. Maar de Belgisch kampioen heeft zich niet gewonnen. Terwijl Pidcock steeds dichter kwam bij Van der Poel, rijdt Van Aert eerst fenomenaal tot bij Pidcock om dan op en over Van der Poel te gaan.

Maar daar legde de Nederlander zich niet bij neer. Van der Poel kon weer naar Van Aert rijden, waarna ook Pidcock de aansluiting weer maakte. Al is dat van korte duur, Van Aert en Pidcock rijden samen weg van Van der Poel en draaien met twee de laatste ronde in. Een ronde lang vechten de twee nog voor de zege en de beslissing viel pas in de voorlaatste bocht. Net voor de trappen moest Pidcock iets vroeger van de fiets en Van Aert ruikt zijn kans en maakt het verschil. Van Aert wint zo zijn tweede Telenet Superprestigemanche op rij, zijn eerste zege ooit in Diegem. Pidcock finishte als tweede en Van der Poel, die de voorbije 6 wedstrijden in Diegem won, eindigde als derde.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige