Wout van Aert zegeviert in Benidorm

Wout van Aert zegeviert in Benidorm

Cyclo-cross  21/01/2024

Alle ingrediënten waren aanwezig in Benidorm om er opnieuw een groot spektakel van te maken. De Grote Drie stonden aan de start, de zon was van de partij en de fans waren talrijk aanwezig.

De wedstrijd begon met een onverwachte tegenslag voor Mathieu Vvan der Poel (Alpecin-Deceuninck), die bij de start te maken kreeg met een mechanisch probleem. De wereldkampioen had een achterstand van 27 seconden op de leiders. Sweeck (Crelan - Corendon) leidde het peloton, gevolgd door Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions). Pidcock (INEOS Grenadiers) positioneerde zich strategisch achter Van Aert (Team Visma | Lease a Bike), terwijl Van der Poel enkele posities verder reed.

Nieuwenhuis nam de leiding in de tweede ronde, met het hele peloton in zijn kielzog. Ronhaar (Baloise Trek Lions) plaatste een aanval op het weggedeelte, waar ook Van Aert en Van der Poel uitblonken. Wout van Aert sprong over de balken en nam de leiding in de wedstrijd. Naarmate Van Aert langer aan de leiding bleef, rees de vraag of hij Van der Poel op afstand kon houden. Hij hield stand vooraan, terwijl de wereldkampioen naar de negende positie opschoof. Van der Poel zette een sterke aanval in bergop en schoof snel op naar de vijfde plaats.

Bij het ingaan van de vierde ronde leidde Wout van Aert een groep van vijf, met Van der Poel die op de derde plek reed. Een lekke band voor Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen - Bingoal) zorgde voor opschudding in de wedstrijd. Van der Poel zette nog een stevige aanval in en Van Aert moest hard werken om bij te blijven, maar wist in de wedstrijd te blijven. MVDP nam de leiding, met Wout van Aert op de tweede plaats.

De twee kampioenen maakten zich los, alleen Thibau Nys (Baloise Trek Lions) kon met hen mee. Nys kreeg echter te maken met problemen. Het duo aan de leiding, Van Aert en Van der Poel, hield elkaar aandachtig in het oog terwijl Pidcock en Vanthourenhout (Pauwels Sauzen - Bingoal) het gat dichtreden. De rest van de groep volgde op de voet. Pidcock schoot naar voren en draaide het gas open.

Pidcock verzekerde zich van een kleine voorsprong bij het ingaan van de zesde ronde. Een aanval van Mathieu van der Poel zorgde ervoor dat Wout van Aert reageerde en in de wedstrijd bleef. Van der Poel schakelde een versnelling hoger en het kwartet ging samen de zevende ronde in. In de achtergrond leverde Thibau Nys een sterke inspanning en dichtte bijna het gat.

Er vond een hergroepering plaats toen de groep van Nys hen inhaalde. Er volgde een strijd om de beste plekken, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor de beslissende aanval. Een val van Mathieu van der Poel veranderde de dynamiek. Wout van Aert greep de kans en zette de aanval in, op weg naar de overwinning.

In de laatste ronde kwamen Van Aert en Vanthourenhout naar voren als het leidende duo. Van Aert viel bergop aan en liet Vanthourenhout achter zich. Ondanks een val over de balken met een gebroken zadel als gevolg behaalde Wout van Aert de overwinning. Michael Vanthourenhout en Thibau Nys mochten mee op het podium.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide