Victor Campenaerts sprint naar winst in de Vlaamse Druivenkoers

Victor Campenaerts sprint naar winst in de Vlaamse Druivenkoers

Road  19/08/2023

Feest voor Lotto Dstny in Overijse. Victor Campenaerts klopte Rasmus Tiller in een sprint met twee. Ploegmaat Jasper De Buyst won het gevecht om de derde plaats en mocht mee het podium op. 

Om 12.30 u. weerklonk het startschot van de 63ste editie van de Vlaamse Druivenkoers. Het peloton verkende de lokale ronde bij de eerste passage in compacte vorm. Bij de tweede beklimming van de Stroobantsstraat vormde zich een kopgroep van 5: Christensen (Bolton Equities Black Spoke), Hecht (Human Powered Health), Ledegen (Baloise Trek Lions), Goeman (Materiel-velo.com) en Stockman (TDT-Unibet). Het peloton had een eerdere poging al tenietgedaan, maar liet dit vijftal wegrijden.  

Wie wel nog de oversteek wilde maken was Jelle Wallays (Cofidis). De Belg probeerde alleen naar de kopgroep te rijden, maar kreeg geen vrijheid van het peloton. Even later waren de pogingen van Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling Team) en Karl Patrick Lauk (Bingoal WB) wel succesvol, waardoor we zeven leiders kregen. De kopgroep slaagde er niet in om een grote voorsprong bij elkaar te fietsen. Het peloton gunde de zeven nooit meer dan anderhalve minuut. 

Op de eerste beklimming van de Horenberg, nieuwkomer in de Druivenkoers, was het verhaal van de vroege vlucht over. Het peloton spatte uiteen in verschillende groepjes. Voorin bleven nog een twintigtal renners over. Victor Campenaerts (Lotto Dstny) had de schifting op de Horenberg gemist, maar legde zich niet zomaar neer bij de situatie. De Belg versnelde op de Taymansstraat en reed met enkele renners in zijn zog naar de kop van de koers. 

De volgende versnelling kwam uit de benen van Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team), maar de Noor kon zijn concurrenten niet lossen op de Smeysberg. Bij het ingaan van de laatste ronde slaagden vier renners er toch in om een verschil te maken: ploegmaats Dries De Bondt en Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Jasper De Buyst (Lotto Dstny) en de Ier Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke). Ook hun poging droeg niet tot de finish. 

In de laatste ronde ontbonden Victor Campenaerts en Rasmus Tiller nog eens hun duivels. De twee reden een voorsprong van een 35-tal seconden bijeen en zouden sprinten om de overwinning. Tiller ging als eerste aan, maar Campenaerts remonteerde de Noor vlotjes. Een tiental seconden later won Jasper De Buyst de sprint in de achtervolgende groep. 

Organisatie Amstel Gold Race komt in handen van Flanders Classics
Lees meer | Organisatie Amstel Gold Race komt in handen van Flanders Classics
Flanders Classics en KPMG lanceren Equal Pain Day campagne
Lees meer | Flanders Classics en KPMG lanceren Equal Pain Day campagne
Geert De Mulder valt wereldrecord Everesting met elliptische fiets aan op Berendries
Lees meer | Geert De Mulder valt wereldrecord Everesting met elliptische fiets aan op Berendries
Overijse en Flanders Classics werken het hele jaar door samen
Lees meer | Overijse en Flanders Classics werken het hele jaar door samen