Van der Poel heerst in de modder van Gavere

Van der Poel heerst in de modder van Gavere

Cyclo-cross  26/12/2023

Na Antwerpen heeft Mathieu van der Poel ook de Wereldbekermanche van Gavere op zijn naam geschreven. De wereldkampioen trok opnieuw vroeg in de wedstrijd ten aanval en duldde geen tegenstand. Wout van Aert en Tom Pidcock flankeerden hem op het podium.

Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) nam de beste start en dook als eerste in de modder van Gavere. Het duurde tot halverwege de eerste ronde vooraleer Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) zijn neus aan het venster stak. De wereldkampioen versnelde op een strook bergop en had al snel een voorsprong te pakken. Van Aert (Team Jumbo-Visma) zag het gevaar en schoof op. De Belg kwam aan het einde van de eerste ronde op 8 seconden van Van der Poel door. In de achtergrond vormde zich een groepje met Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen – Bingoal).

Van Aert deed er alles aan om zo dicht mogelijk bij Van der Poel te blijven, maar het gaatje dichtrijden lukte niet. Integendeel, aan het einde van de tweede ronde groeide het verschil tussen de twee al naar de halve minuut. Van Aert besefte dat er opnieuw niets te doen was aan de wereldkampioen en nam wat gas terug.

Ondertussen breidde Van der Poel zijn voorsprong verder uit. Achter Van Aert bleven de ploegmaats Nieuwenhuis en Van der Haar nog steeds druk zetten. In de achtergrond was Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) aan een geweldige inhaalrace bezig. De Brit vertrok vanop de vierde startrij, maar had op twee ronden van het einde een podiumplaats binnen handbereik. Van der Poel had zijn schaapjes toen al lang op het droge.

Van der Haar was de eerste die de rol moest lossen in de strijd om het derde podiumplaatsje. Pidcock nam in de laatste ronde de bovenhand van Nieuwenhuis. De Nederlander moest ook nog afrekenen met een lekke band. Van der Poel haalde het dus na een knappe solo voor Wout van Aert. De wereldkampioen finishte met een voorsprong van 36 seconden. Pidcock bolde op 58 seconden over de streep.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide