Indrukwekkende solo's voor Alvarado en van Aert in Gullegem

Indrukwekkende solo's voor Alvarado en van Aert in Gullegem

Cyclo-cross  07/01/2023

Op zaterdag 7 januari trok het veldritpeloton voor het eerst in de geschiedenis van de Telenet Superprestige naar het West-Vlaamse Gullegem. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen waren we getuige van een knappe solo.

EILITE VROUWEN 

De beste start in het West-Vlaamse Gullegem was voor het Britse toptalent Zoe Backstedt. Ze trok het tempo meteen de hoogte in, waardoor er halverwege de eerste ronde al een kopgroep van drie rensters ontstond. Enkel Ceylin del Carmen Alvarado, de leidster in het klassement van de Telenet Superprestige, en Denis Betsema, derde in het klassement, konden haar tempo volgen. Backstedt was duidelijk niet van plan om te wachten. Op één van de modderstroken op het parcours plaatste ze een versnelling, waardoor ze op het einde van de eerste ronde een bonus van enkele seconden te pakken had.

De Britse wisselde aan het begin van de tweede ronde van fiets, waardoor ze opnieuw het gezelschap kreeg van Alvarado. De renster van Alpecin – Deceuninck liet er geen gras over groeien. Dankzij een uitstekende passage door het zand ging ze er alleen van door. Achter haar vormde zich een achtervolgende groep met Backstedt, Betsema en Van der Heijden. Op het einde van de tweede ronde had Alvarado al een voorsprong van negen seconden bij elkaar gefietst. Bij het ingaan van de derde ronde probeerde Backstedt zich los te rukken van de twee andere achtervolgsters, maar na een mindere zandpassage kwam Inge van der Heijden opnieuw bij de Britse aansluiten.

 

 

 

Denise Betsema kende dan weer problemen op één van de zware modderstroken, waardoor we met twee achtervolgsters de vierde ronde ingingen. Na opnieuw een mindere zandpassage van Backstedt en vervolgens ook een fout in de modder reed Van der Heijden plots alleen in tweede positie. Betsema legde zich niet bij die situatie neer. Ze voelde haar zichtbaar steeds beter. Eerst loste ze Backstedt en vervolgens reed ze naar Van der Heijden toe, maar dat was slechts van korte duur. Na een fietswissel tijdens de voorlaatste ronde keek ze opnieuw tegen een kleine achterstand aan.

De posities wisselden niet meer tijdens de laatste ronde in Gullegem. Ceylin Alvarado reed in West-Vlaanderen naar haar vierde overwinning van het seizoen in de Telenet Superprestige en verstevigde zo haar koppositie in het klassement. Haar dichtste belaagster, Inge van der Heijden, werd tweede. Denise Betsema vervolledigde het Nederlandse podium.
(lees verder onder de foto)

Ceylin del Carmen Alvarado
Ceylin del Carmen Alvarado

ELITE MANNEN 

Lars van der Haar dook in Gullegem als eerste het veld in. De Nederlandse kampioen gaf de koppositie even af aan Eli Iserbyt tijdens de eerste ronde, maar nam niet veel later zelf opnieuw het initiatief. Belgisch kampioen Wout van Aert keek tijdens het wedstrijdbegin de kat uit de boom en reed rond in vijfde positie. Aan het einde van de openingsronde hadden we een kopgroep van vijf renners: Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Felipe Orts.

Na tien minuten wedstrijd vond Michael Vanthourenhout het welletjes geweest. Hij plaatste een versnelling, sprong over de balken en had plots een voorsprong van vijf seconden. Wout van Aert werd wakker en schoof op naar de tweede positie. De tempoversnelling van Vanthourenhout kostte Felipe Orts z’n plaats in de achtervolgende groep. Een halve ronde later sloot de Belgische kampioen opnieuw aan bij Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt en Lars van der Haar volgden in zijn spoor en zorgden voor een kopgroep van vier renners.

Van Aert schakelde meteen een versnelling hoger in de eerstvolgende modderstrook. Het was alle hens aan dek bij de tegenstand. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt moesten alle zeilen bijzetten, maar zaten wel in het wiel van de Belgische kampioen. Lars van der Haar was het kind van de rekening. Ondertussen

 

 

begon ook het weer een rol te spelen op het parcours in West-Vlaanderen. De regen zorgde voor een gladde modderlaag, waardoor de renners op zoek moesten naar de ideale bandendruk.

Na een uitstekende zandpassage van Van Aert en lekke band voor Michael Vanthourenhout dook de Belgische kampioen alleen de zesde ronde in. Eli Iserbyt zette in eerste instantie alles op alles om hem kampioen te volgen, maar Van Aert bleek te sterk. De renner van Jumbo-Visma kwam helemaal onder stoom en vergrootte zijn voorsprong beetje bij beetje.

Op twee ronden van het einde leek de wedstrijd helemaal in zijn plooi te liggen. Van Aert reed rond met een voorsprong van 20 seconden op Iserbyt en 32 seconden op Europees kampioen Michael Vanthourenhout. De voorsprong van Van Aert was groot genoeg om gas terug te nemen tijdens de laatste ronde. De Belgische kampioen mocht voor de derde Superprestigemanche op rijd het zegegebaar maken. Iserbyt en Vanthourenhout flankeerden Van Aert op het podium.

Lars van der Haar verloor enkele punten in het klassement ten opzichte van de twee renners van Pauwels Sauzen – Bingoal. De Nederlander trekt met een voorsprong van 6 punten op Michael Vanthourenhout naar de laatste manche van het oudste regelmatigheidscriterium in Middelkerke.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide