Pidcock triomfeert bij comeback in de Wereldbeker

Pidcock triomfeert bij comeback in de Wereldbeker

Cyclo-cross  17/12/2023

De achtste manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden voor Elite Mannen in Namur bracht niet alleen het gebruikelijke spektakel met zich mee, maar ook de terugkeer van Tom Pidcock. De Brit zou uiteindelijk meteen zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Kevin Kuhn en Gerben Kuypers (Circus-Reuz-Technord) doken als eersten het veld in. Kuypers bepaalde het tempo tijdens de eerste ronde. Alle ogen in Namur waren op Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) gericht. De Brit reed na een halve ronde al in zesde positie. Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) en Cameron Mason (Cyclocross Reds) hadden hun start compleet gemist. Bij het ingaan van de tweede ronde nam Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) het commando over. Kuypers moest ondertussen afrekenen met kettingproblemen.

Op een strook bergop zette Nieuwenhuis stevig aan. Niet veel later ontstond er een kopgroep van vier renners. Eli Iserbyt (Pauwel Sauzen - Bingoal) slaagde erin om het viertal te vervoegen, terwijl Pidcock op de schuine kant enkele plaatsen verloor door problemen aan zijn fiets.

In de derde ronde ging het Baloise Trek Lions duo Nieuwenhuis-Ronhaar ervandoor. Na een indrukwekkende passage over de schuine kant naderde Pidcock op de twee leiders. Wereldbekerleider Iserbyt was ondertussen ten val gekomen.

Voorin had Ronhaar zijn ploegmaat Nieuwenhuis gelost, net op het moment waarop Pidcock bijna kwam aansluiten. Ronhaar behield zijn voorsprong, terwijl Pidcock opschoof naar plaats twee. Bij het ingaan van de vijfde ronde bedroeg het verschil tussen Ronhaar en Pidcock vijf seconden.

Het duurde tot de zevende ronde vooraleer Pidcock nog eens van de leidersplaats kon proeven. Hij loste Ronhaar en bleef ondanks een leegloper foutloos. De Brit mocht zo bij zijn terugkeer in de UCI Wereldbeker Veldrijden meteen het zegegebaar maken. Hij werd op het podium geflankeerd door Pim Ronhaar, die knap tweede werd, en Joris Nieuwenhuis.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige