Philipsen mag net als in 2021 zegevieren in Schoten

Philipsen mag net als in 2021 zegevieren in Schoten

Road  05/04/2023

Jasper Philipsen heeft voor de tweede keer de Scheldeprijs aan zijn palmares toegevoegd. Hij sprintte naar de zege voor Sam Welsford. Mark Cavendish vervolledigde het podium.

Onder een stralend blauwe lucht ging de 111de Scheldeprijs van start op het Stadhuisplein in Terneuzen. Om 12.45u begonnen de mannen aan hun tocht van 205,3 km. De vroege vlucht ging er nog voor het buitenrijden van de Westerscheldetunnel en dus vlak na de officiële start vandoor. Met 7 waren ze: Desal (Bingoal WB), Apers (Team Flanders-Baloise), Kench (Bolton Equities Black Spoke), Masotto (Team Corratec), Ridolfo (Team Novo Nordisk) en Dissel en Hoppezak (Beat Cycling Club). Op geen tijd fietsten ze een voorsprong van 3 minuten bij elkaar.

Net als in de andere voorjaarsklassiekers ging het ook vandaag hard in het eerste wedstrijduur. Meer dan 47 km stonden er na één uur op de teller. In tegenstelling tot vorig jaar waren er geen waaiers in Zeeland en dus reden we met een gegroepeerd peloton naar Belgische bodem. Tijd voor de sprintersploegen om aan de achterstand te beginnen knabbelen. Op 75 km van de streep had de vroege vlucht nog anderhalve minuut voorsprong.  

Met een peloton dat stilaan op kruissnelheid kwam, ging het tempo ook voorin weer de hoogte in. Bij de voorlaatste passage op de Broekstraat moesten Kench, Masotto en Hoppezak voorin de rol lossen. Desal, Dissel, Apers en Ridolfo doken met z’n vieren en met een voorsprong van iets meer dan 20 seconden de laatste ronde in. Het waren o.a. Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step die in de laatste 15 km het tempo in de achtervolging bepaalden. Onder de banner van de laatste 4 km was het verhaal van de kopgroep uit.

De sprinttreinen vormden zich links en rechts van de weg, maar een echte lead-out zat er voor niemand in. Het was Theuns (Trek-Segafredo) die als eerste aan de sprint begon, met Cavendish naast zich. Topfavoriet Philipsen kwam uit het wiel van Theuns en sprintte overtuigend naar de zege op de Chuchilllaan. Sam Welsford (Team DSM) strandde in het zog van de winnaar en mocht zich net als vorig jaar opmaken voor het podium. Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) sprintte naar de derde plaats. Voor Philipsen was het al de tweede overwinning in de Scheldeprijs, na z’n zege in 2021.  

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19