Overijse en Flanders Classics werken het hele jaar door samen

Overijse en Flanders Classics werken het hele jaar door samen

Road  17/08/2023

Aanstaande zaterdag, 19 augustus, staat een nieuwe editie van de Vlaamse Druivenkoers op het programma. De wegwedstrijd op grondgebied Overijse is zo één van de jaarlijks terugkerende samenwerkingen tussen de gemeente Overijse en eventorganisatie Flanders Classics. Beide partijen slaan zowel in de winter als in de zomer de handen in elkaar. Het resultaat? Wielerevenementen die de troeven van de druivengemeente in de kijker zetten.

De samenwerking tussen de gemeente Overijse en Flanders Classics steunt intussen op stevige fundamenten. Al van toen Flanders Classics in 2010 als koepelorganisator van zes voorjaarsklassiekers het levenslicht zag, is Overijse de vaste aankomstplaats van De Brabantse Pijl.

“De laatste van onze reeks voorjaarsklassiekers heeft de voorbije jaren een nog grotere identiteit gekregen”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “De regio Overijse heeft een specifiek landschap in de aanbieding, dat zich perfect leent voor de koers die de overgang vormt tussen de kasseien enerzijds en de Ardense hellingen anderzijds. Daarnaast kunnen niet alleen profs maar ook recreanten de omgeving bijzonder smaken en daar zit ongetwijfeld de Moskesstraat voor iets tussen. Tijdens het WK in 2021 stond de intussen iconische kasseiklim, die op grondgebied Overijse ligt, volop in de schijnwerpers. Sindsdien tonen De Brabantse Pijl en Overijse in april jaarlijks de legacy van een fantastisch stukje wielergeschiedenis.”

“We zijn enorm trots op de koerstraditie die in Overijse heerst”, vertelt burgemeester Inge Lenseclaes. “Onze Vlaamse Druivenkoers, de Vlaamse Druivencross, De Brabantse Pijl, de passage van het WK in 2021 en de komst van het EK gravel in 2024 en natuurlijk ook de vele lokale wedstrijden: onze pittige bergskes en uitdagende kasseistroken zorgen altijd voor een flinke dosis wielerpret, zowel voor renners als voor supporters. Zaterdag wordt het Justus Lipsiusplein zeker en vast het hart van de koers: samen met andere supporters kan je hier optimaal genieten van het koersspektakel in de S-bocht. Wie er ook mag winnen, samen maken we er een groot wielerfeest van! De Druivenkoers zorgt dit jaar alvast voor een voorproefje op de Druivenfeesten, het hoogtepunt van het jaar in onze gemeente. Van vrijdag 25 tot en met woensdag 30 augustus zorgen optredens op het Begijnhof en Just. Lipsiusplein, de Druivenstoet, de avondmarkt en de rommelmarkt, het Scoutsdorp, de Druivenrace, de kermis, … voor een echt volksfeest, met plezier voor jong en oud. Tot binnenkort, in Overijse!”

(Lees verder onder de foto)

Vlaamse Druivenkoers Overijse

Recreanten kunnen de omgeving jaar in jaar uit verkennen dankzij De Brabantse Pijl Cycling Route, een gratis uitgepijlde tocht die alle fietstroeven van Overijse op tafel legt. Enkele van die troeven staan nu zaterdag tijdens de Vlaamse Druivenkoers, waar Flanders Classics en wielerclub De Sportvrienden Overijse de handen in elkaar slaan, op de agenda. Zo zijn er de befaamde S-bocht met het extra knikje van de Taeymansstraat en de Veeweidestraat, allebei onderdeel van het WK in 2021, net als de Smeysberg even verderop in Huldenberg. Nieuw op het menu zaterdag is de Stroobantsstraat die samen met de S-bocht, Veeweidestraat en Smeysberg onderdeel uitmaakt van de eerste vier lokale lussen.

In de finale wachten zaterdag dan nog vier zwaardere lussen met opnieuw het trio S-bocht - Veeweide – Smeysberg en nieuwkomer Horenberg in Eizer. Wielerfans kunnen in hartje Overijse met andere woorden een hele dag van de koers genieten, want ook start (12.30 u.), finish (16.40 u.) en maar liefst zeven passages aan de aankomst maken deel uit van het dagprogramma. Ontdek de voorlopige deelnemerslijst hier.

 

 

Moeder alles Crossen

Net als voor de Vlaamse Druivenkoers werkt Flanders Classics in de organisatie van de Druivencross, dit jaar onderdeel van de Telenet Superprestige (22 oktober), samen met wielerclub De Sportvrienden Overijse. Met de Druivencross kan Overijse ook in het veldrijden met pure wielertraditie uitpakken. De wedstrijd staat namelijk bekend als de Moeder aller Crossen en is een klassieker die dankzij z’n zware omloop tal van veldritverhalen mee geschreven heeft.

Eén van die verhalen zal op 22 oktober aanstaande geschreven worden. Dan slaat Flanders Classics namelijk de handen in elkaar met Special Olympics. De Druivencross staat dit jaar op de kalender van de Nieuwsblad Cycling Series, een wereldprimeur waarbij zeven evenementen op het hoogste niveau in de wielersport een wedstrijd voor de Special Olympics atleten in hun programma opnemen. De Vlaamse Druivencross zal in oktober de geschiedenis ingaan als allereerste veldrit waar Special Olympics atleten enkele uren voor de profs hun wedstrijd mogen rijden.

“Onze samenwerking met de gemeente Overijse is er één van wederzijds vertrouwen”, besluit Van Den Spiegel. “We werken goed en graag samen. We zijn als organisatie dan ook bijzonder opgetogen te kunnen rekenen op de steun van zo’n trouwe partner. In Overijse schrijven we samen aan een mooi en bijzonder gevarieerd wielerverhaal en daar mogen zowel de gemeente Overijse als wijzelf best trots op zijn.”   

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19