Na Dublin is Van Aert ook de beste in de Kuil

Na Dublin is Van Aert ook de beste in de Kuil

Cyclo-cross  08/01/2023

In Zonhoven pakte Wout van Aert z’n tweede seizoenszege in de UCI Wereldbeker Veldrijden. De Belgische kampioen soleerde naar de overwinning en haalde het voor z’n rivaal Van der Poel, die na een valpartij vooraan moest lossen. Sweeck vervolledigde het podium.

Het duurde niet lang vooraleer het pak in Zonhoven uit elkaar lag. Een eerste keer afdalen in de Kuil en het tempo ging meteen de hoogte in. Van der Poel (Alpecin – Deceuninck) had duidelijk z’n zinnen op Zonhoven gezet, maar met dat hoge tempo loerde het gevaar om de hoek en een schuiver kon Van der Poel niet vermijden. Van Aert (Jumbo-Visma) nam over en drukt het gaspedaal op zijn beurt in. De enige die de twee kon volgen, was Europees kampioen Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Achterin was het Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), leider in het klassement, die toonde dat hij een echte zandspecialist is. Hij kon dan ook als enige het gat met het trio aan de leiding van de wedstrijd dichten. Intussen was het Van Aert die in de kopgroep het tempo ging bepalen en Van der Poel onder druk zette. Vanthourenhout en Sweeck moesten laten begaan.

Van der Poel kon bij het ingaan van de derde van in totaal acht ronden weer aanpikken bij Van Aert en stortte zich met risico’s in De Kuil. De twee leken op weg naar een duel, maar vanuit de achtergrond kwamen Sweeck en Vanthourenhout weer dichterbij. Toen Van der Poel een slipper maakte, ging Van Aert er solo vandoor. Sweeck en Vanthourenhout plakten op het wiel van Van der Poel. Na vier ronden had Van Aert een voorsprong van 16 seconden bij elkaar gefietst.

Na een fantastische afdaling fietste Van der Poel in ronde zes z’n metgezellen uit het wiel. Hij ging solo op zoek naar de tweede plaats. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde telde de voorsprong van Van Aert op Van der Poel 1’01”.

Met een zwaai naar het publiek vierde Van Aert in de laatste ronde de overwinning in Zonhoven. Van der Poel fietste intussen rond op plek twee, maar spanning was nog te vinden in de strijd om de derde plaats. Sweeck zette Vanthourenhout op z’n favoriete ondergrond stevig onder druk en ging op zoek naar plek drie.

Vooraan was het Van Aert die z’n zegetocht intussen rustig kon afronden. Met een stevige voorsprong soleerde hij in Zonhoven naar z’n tweede overwinning in de UCI Wereldbeker Veldrijden 2022-2023.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide