Laporte soleert naar zege op de Verbindingsweg

Laporte soleert naar zege op de Verbindingsweg

Road  29/03/2023

Drie dagen na Gent-Wevelgem was het opnieuw raak voor Christophe Laporte. Na een aanval in de slotkilometers haalde de Fransman de overwinning in Dwars door Vlaanderen solo binnen. Hij pakte de zege voor Lazkano en Powless.

Geen regen in Roeselare bij de start van de 77ste editie van Dwars door Vlaanderen. 183,5 km stonden op het programma. Na zo’n 20 km koers was de vroege vlucht een feit. Gidich (Astana Qazaqstan Team), Lazkano (Movistar Team), Zukowsky (Q36.5 Pro Cycling Team), Vanhoof (Team Flanders-Baloise), Heinschke (Team DSM) en Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team) gingen er met z’n zessen vandoor.

De renners haspelden een bijzonder snel eerste wedstrijduur af. Met 47 afgelegde kilometers in het eerste uur groeide ook de voorsprong van de koplopers snel naar 3 à 4 minuten. Op de top van de eerste keer Côte de Trieu was het Trek-Segafredo dat het tempo in het peloton ging bepalen. Door die versnelling zag de kopgroep ook z’n voorsprong slinken en brak het peloton in stukken.

De opeenvolging van hellingen en kasseistroken zorgde er voor dat eerst Zukowsky en Gidich voorin de rol moesten lossen. Op de Kanarieberg ging het vervolgens ook te snel voor Heinschke en Vanhoof. In het peloton was het moment van Benoot (Jumbo-Visma) gekomen. Hij versnelde en kreeg Hermans (Alpecin-Deceuninck), Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Laporte (Jumbo-Visma) mee.

Voorin konden Vanhoof en Heinschke weer komen aansluiten bij Kristoff en Lazkano. In de achtergrond was het Benoot die een tweede keer ging versnellen op de Côte de Trieu. De nieuwe achtervolgende groep? Benoot en Laporte (Jumbo-Visma), Powless (EF Educsation – Easypost), Küng en Madouas (Groupama-FDJ), Narvaez (INEOS Grenadiers) en Honoré (EF Education-Easypost). De voorsprong van de koplopers, waar Vanhoof en Heinschke intussen de rol opnieuw had moeten lossen, slonk tot onder de halve minuut.

Ook het peloton was in volle finale nog niet volledig geslagen. Op 10 km van de streep zaten het kopduo, de achtervolgers en het peloton binnen de halve minuut. Met nog zo’n 6 km te gaan, bij de laatste passage over de Herlegemstraat, kwamen de achtervolgers vooraan aansluiten bij Kristoff en Lazkano. Vooraan volgde zowaar meteen een aanval, want de achtervolgende groep was niet ver.

Op 4 km van de streep was het Laporte die vol in de aanval ging en solo op zoek ging naar de zege in Waregem. De overwinning was binnen handbereik en de Fransman rondde z’n aanval met een sterke solo af. In de slotkilometers waren het Powless en vroege vluchter Lazkano die op hun beurt versnelden. Lazkano pakte uiteindelijk de tweede plaats na een hele dag in de aanval, voor Powless en met het sprintende peloton in z’n zog.

Het was voor Laporte z’n tweede klassieke zege op amper drie dagen tijd, want de Fransman mocht eerder ook al zegevieren in Gent-Wevelgem.

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19