Jorgenson pakt eerste klassieke zege in Waregem

Jorgenson pakt eerste klassieke zege in Waregem

Road  27/03/2024

Om 12.15 u. weerklonk het startschot op het Stationsplein in Roeselare. De renners begonnen er aan een rit van zo’n 189 km. Met nog zo’n 131 km te gaan vormde zich de vroege vlucht. De 11 renners die de eerste wedstrijduren kleurden waren: Pedersen (Soudal Quick-Step), Norsgaard (Movistar Team), Grondin (Arkéa – B&B Hotels), De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale Team), De Pooter (Intermarché-Wanty), Märkl (Team dsm-firmenich PostNL), Grondahl Jansen (Team Jayco AlUla), Eenkhoorn (Lotto Dstny), Abrahamsen (Uno-X Mobility), Gachignard (TotalEnergies) en Vercouillie (Team Flanders Baloise).

Op 66 km van de streep een valpartij in het peloton met Van Aert (Visma | Lease a Bike), Stuyven (Lidl-Trek) en Girmay (Intermarché-Wanty) als belangrijkste slachtoffers. Alledrie moesten opgeven. Ook Pedersen (Lidl-Trek) was betrokken, maar de Deen kon de wedstrijd wel hervatten. Die valpartij scheurde het peloton in stukken. Er vormde zich een groep met Benoot & Jorgensen (Team Visma | Lease a Bike), Küng (Groupama-FDJ), het duo Valgren - Bettiol (EF Education-EasyPost) en Tarling (INEOS Grenadiers) die op zoek ging naar de kopgroep.

(Lees verder onder de foto)

Op de beklimming van de Ladeuze, met nog zo’n 40 km te rijden, kwamen de achtervolgers aansluiten bij de overgebleven koplopers. Zo vormde zich een groep van 12 in de kop van de wedstrijd. Het peloton had op dat moment een achterstand van zo’n anderhalve minuut. Op de Huisepontweg ging Küng aan de boom schudden, wat de kopgroep met nog 26 km te gaan stevig uitdunde. Zo bleef er een kopgroep van 7 over: De Bondt, Benoot & Jorgensen, Bettiol, Küng, Tarling en Abrahamsen.

Voormalig Ronde van Vlaanderen winnaar Bettiol ging aan de boom schudden bij de eerste beklimming van Nokereberg. Die aanval dunde de kopgroep uit tot een vijftal, Benoot en Tarling moesten de rol lossen. Met nog 19 km te gaan moest de aanstoker van de aanval op Nokereberg de rol lossen. De Italiaan kreeg af te rekenen met krampen. Intussen waren Benoot en Tarling wel weer vooraan kunnen komen aansluiten.

Na een aantal prikken van verschillende renners was het Jorgensen die op 7 km van de streep de beslissende aanval plaatste. Achter de Amerikaan viel het stil. In de achtervolging ging Abrahamsen, die lid was van de vroege vlucht, op zoek ging naar plek 2. Hij moest uiteindelijk toch nog sprinten voor de tweede plek, en met succes. Hij haalde het voor Küng. Jorgensen, die z’n eerste klassieker in z’n carrière wint, is zo de eerste Amerikaanse winnaar van Dwars door Vlaanderen.  

Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Lees meer | Huub Artz schudt knappe solo uit z’n benen in Kattekoers
Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Lees meer | Millie Salmon juicht bij de U17 Vrouwen
Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Lees meer | Oliver Mätik schrijft de GP André Noyelle op zijn naam
Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen
Lees meer | Amelia Cebak sprint naar winst bij de U19 Vrouwen