Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg

Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg

Road  20/05/2024

De Nederlander Dylan Groenewegen sprintte naar de zege op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Hij haalde het in de 76ste editie van de Ronde van Limburg voor Ballerstedt en De Lie.

De 76ste editie van de Ronde van Limburg ging om 12.15 u. van start op het Kolonel Dusartplein in Hasselt en dat onder een stralende zon. Na het startschot wachtte een rit van zo’n 196 km richting Tongeren, waar de finish zoals de voorbije jaren op de Eeuwfeestwal lag.

De traditionele vroege vlucht vormde zich na zo’n 45 km koers bij de eerste beklimming van de Keiberg. Van Bekkum (Team Visma | Lease a Bike), Malecki (Q36.5 Pro Cycling Team) en Thalmann (Tudor Pro Cycling Team) reden weg op de lokale ronde nabij Alden Biesen. Bij de tweede beklimming van de Keiberg probeerde Kerkhaert (BEAT Cycling Team) nog naar voor te rijden, maar dat lukte niet.

In het eerste wedstrijduur werd er net iets meer dan 48 km afgelegd. Het peloton ging vertragen en de voorsprong van de koplopers liep op tot 3’10”. In de wedstrijduren die volgen slonk de voorsprong tot een halve minuut met nog zo’n 55 km te rijden. Op dat moment kon Nisbet (Soudal Quick-Step Devo Team) vanuit het peloton naar voor rijden. Hij maakte er zo een kopgroep van vier van.

In het peloton ging Team Jayco AlUla het tempo bepalen voor kopman Groenewegen. Bij de derde beklimming van de Zammelenberg was het verhaal van de vroege vlucht dan toch uit. Het peloton begon in gesloten slagorde aan de laatste lokale ronde. Daar kwam er spektakel bij de finale passage op de kasseien van Manshoven. Nortoft (Team Visma | Lease a Bike) en Pellaud (Tudor Pro Cycling Team) konden wegrijden. Op de kasseien van Op de Kriezel ging Pellaud alleen door. Z’n voorsprong? 11 seconden. Het peloton had de situatie met andere woorden perfect onder controle.

(lees verder onder de foto)

Op zo’n 14 km van de streep was het verhaal van Pellaud uit. Het peloton maakte zich op voor de traditionele sprint op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Bij de laatste beklimming van de Kolmontberg ging Van der Sande (Team Visma | Lease a Bike) er nog eens alleen vandoor. Op de Zammelenberg was het Vermote (Team Visma | Lease a Bike) die op en over z’n ploegmaat ging en het peloton zo terugbracht. Samen met Artz (Intermarché-Wanty) en Beltran (Caja Rural-Seguros RGA) zorgde hij voor chaos in de laatste 5 km.

In het peloton was het Uno-X Mobility dat het tempo bepaalde. Maar Eriksson (Tudor Pro Cycling Team) en Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes) kozen voor de tegenaanval en reden naar de koplopers, waar het tempo er intussen helemaal uit ging. In het peloton vormden zich intussen alle treinen voor de sprinters. De aanvallers werden op iets minder dan 3 km van de streep gegrepen.

Het ging hard richting de laatste bocht. Uiteindelijk was het Groenewegen (Team Jayco – AlUla) die op kop de laatste bocht in dook en - zonder problemen naar de zege op de Eeuwfeestwal sprintte. Hij haalde het voor Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck) en De Lie (Lotto Dstny).

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19