Dominante prestatie van Mathieu van der Poel in Hulst

Dominante prestatie van Mathieu van der Poel in Hulst

Cyclo-cross  30/12/2023

Mathieu van der Poel heeft de elfde manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden op zijn naam geschreven. De Nederlander begon al vroeg in de wedstrijd aan een nieuwe solo en rondde die succesvol af. Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar vergezelden hem op het podium.

Terwijl het startschot werd gegeven, schoot de elite van het veldrijden in actie. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen - Bingoal) nam afstand en reed naar de leiding met een beslissende holeshot. De eerste bocht bleek echter verraderlijk voor Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), die zijn ambities in rook zag opgaan toen hij ten val kwam. Pidcock liet zich niet ontmoedigen en sprintte naar de materiaalpost voor een snelle fietswissel, terwijl Iserbyt zijn voorsprong behield. Ondertussen navigeerde de onverschrokken Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) behendig over het parcours en ontsnapte nipt aan valpartijen bij zijn klim naar boven.

Naarmate de wedstrijd vorderde in de tweede ronde werd het duidelijk dat dit een rit met vele wendingen zou worden. Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) had zijn eigen uitdagingen, hij worstelde met kettingproblemen waardoor zijn aanval even stilviel. Maar met de veerkracht van een kampioen vocht Van Aert zich terug in de wedstrijd. Het voorste trio van Sweeck (Crelan-Corendon), Del Grosso (Alpecin-Deceuninck), en Van der Poel bepaalden het tempo en toonden een mix van vaardigheid en vastberadenheid. Pidcock en Van Aert, beiden herstellende van eerdere tegenslagen, begonnen aan hun opmars.

In de derde ronde reed Tibor del Grosso op kop en nam de leiding van een kleine groep van zes renners. De rest van het veld versnipperde omdat Van der Poel voortdurend druk uitoefende. Hij bouwde een voorsprong op van bijna 10 seconden op landgenoot Lars van der Haar (Baloise Trek Lions). De achtervolging van Van der Poel leek niet te stoppen, terwijl Eli Iserbyt moeite had om zijn aanvankelijke momentum vast te houden.

Bij het ingaan van de vierde ronde kwam Van Aert op een uitdagende 26ste positie terecht. Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Lars van der Haar namen de rol van achtervolgers op zich en richtten hun pijlen op Van der Poel. Iserbyt, de leider in de wereldbeker, kende een zware dag. Hij zakte weg naar de 22ste plaats. Van der Poel had ondertussen een voorsprong van 20 seconden opgebouwd en verstevigde daarmee zijn leiderspositie.

In de slotfase van de wedstrijd, bij het ingaan van de laatste ronde, kwam de ontknoping van de UCI Wereldbeker Veldrijden in Hulst in zicht. Mathieu van der Poel, zeker van zijn zege, begon aan een ereronde en genoot van het applaus van het publiek. Achter hem behielden Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) en Ronhaar een kleine voorsprong op Van der Haar, goed voor een spannende strijd om de resterende podiumplekken.

In de slotfase zette Wout van Aert een sterke aanval in, met als doel top-vijf te behalen en zo zijn achterstand goed te maken. Nieuwenhuis leidde de achtervolging. Door een lichte fout van Van der Haar kon Van Aert het gat verkleinen. Van der Poel, die zijn dominantie in het veldrijden toont, kwam met overtuiging over de finish en verzekerde zich opnieuw van een solozege. Nieuwenhuis en Van der Haar behaalden respectievelijk de 2de en 3de plaats en sloten daarmee een spannend hoofdstuk af in de UCI Wereldbeker Veldrijden, waarin de elementen vaardigheid, veerkracht en onvoorspelbare wendingen een levendig beeld schetsten van de competitie in het elite veldrijden.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige