Alvarado en van Aert winnen in Heusden-Zolder

Alvarado en van Aert winnen in Heusden-Zolder

Cyclo-cross  27/12/2022

Op dinsdag 27 december vormde het Circuit van Zolder het decor voor twee thrillers van formaat. Bij de Vrouwen Elite kon Ceylin del Carmen Alvarado Inge van der Heijden afhouden in de laatste ronde. Bij de mannen zagen we een intens duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Het was de Belgische kampioen die uiteindelijk het zegegebaar mocht maken na een sprint, waarin Van der Poel uit zijn pedaal schoot.

VROUWEN ELITE

Ceylin del Carmen Alvarado heeft op en rond het circuit van Zolder haar derde overwinning van het seizoen in de Telenet Superprestige behaald. De Nederlandse kon in de laatste ronde een voorsprong op Inge van der Heijden vasthouden. Lucinda Brand maakte het Nederlandse podium compleet.

De holeshot op het circuit van Zolder was voor Ceylin del Carmen Alvarado. De Nederlandse oogde gretig bij de start en nam tijdens de openingsminuten het initiatief. Ook haar landgenote Denise Betsema was goed vertrokken. Ze nam even later de kop van de wedstrijd over, maar op het snelle parcours van Heusden-Zolder was het niet eenvoudig om een voorsprong bij elkaar te fietsen. Acht vrouwen begonnen wiel in wiel aan de tweede ronde.

Na enkele positiewissels voorin kregen we op het einde van die tweede ronde dan toch een lichte afscheiding. Een foutje van Norbert Riberolle bracht Lucinda Brand bergop ten val. De Nederlandse kwam er zonder kleerscheuren van af, maar Alvarado, Betsema en Van der Heijden hadden plots wel een bonus van enkele seconden. Brand gaf zich nog niet gewonnen. Een halve ronde later vervoegde ze het trio voorin met Silvia Persico in haar zog.

 

 

 

 

 

Het vijftal bleef niet lang samen, want even later gingen Alvarado en Van der Heijden ervandoor na een fout van Betsema. De renster van Pauwels Sauzen – Bingoal probeerde de achterstand nog goed te maken met Persico in haar wiel, maar ook Alvarado zat voorin niet stil. Ze ging met een voorsprong van drie seconden op Van der Heijden de laatste ronde in. Betsema, Persico en Brand volgden op twaalf seconden van de leidster.

Alvarado kreeg vleugels en diepte haar voorsprong stelselmatig uit. De eerste twee podiumplaatsen leken vast te liggen, want ook Inge van der Heijden had een comfortabele bonus op het achtervolgende trio. Toch dacht Lucinda Brand er nog anders over. De Nederlandse versnelde en loste Persico en Betsema. De renster van Baloise Trek Lions probeerde zelfs nog de tweede plaats van Van der Heijden te bedreigen, maar strandde uiteindelijk toch op de laatste podiumplaats.

Dankzij haar derde overwinning in de Telenet Superprestige dit seizoen maakt Alvarado een groot deel van haar achterstand in het klassement goed. Denise Betsema, die als vijfde eindigde, blijft leidster met een puntje voorsprong op Alvarado.

(lees verder onder de foto)

Ceylin del Carmen Alvarado
Ceylin del Carmen Alvarado

MANNEN ELITE

Wout van Aert heeft de Telenet Superprestigemanche in Heusden-Zolder naar zijn hand gezet. Mathieu van der Poel brak de wedstrijd al vroeg open en reed de hele wedstrijd samen met Van Aert op kop. De Belgische kampioen klopte Van der Poel in de sprint, nadat de Nederlander uit zijn pedaal schoot. 

Thijs Aerts zorgde voor de verrassing bij de start. De Belg van Baloise Trek Lions dook in polepositie het veld in en nam de eerste wedstrijdminuten voor z’n rekening. Mathieu van der Poel en Wout van Aert reden na een goede start wiel in wiel in derde en vierde positie, maar lang duurde dat niet. Nog voor er vijf minuten op de klok stonden, raasde Mathieu van der Poel naar de kop van de wedstrijd. Wout van Aert was de enige die zijn tempo kon volgen. Na een stevige eerste ronde hadden de twee al een voorsprong van 19 seconden bij elkaar gefietst.

In de achtervolgende groep zorgde Quinten Hermans voor een nieuwe schifting. Michael Vanthourenhout en Tom Pidcock volgden in zijn zog, maar het trio twijfelde. Op die manier keken ze na twee ronden al tegen een achterstand van 23 seconden op. Van der Poel en Van Aert bleven elkaar om de beurt onder druk zetten, maar ze slaagden er beiden niet in om de ander kwijt te spelen.

 

 

Halverwege de wedstrijd gaf de teller een voorsprong van 41 seconden aan. Door een foutje van Hermans werd de achtervolgende groep herleid tot vier renners: Pidcock, Sweeck, Vanthourenhout en Vandeputte. Even later moest die laatste de rol lossen in de achtervolging. Lars van der Haar nam zijn plaatsje in het viertal in.

Tijdens de zesde van negen ronden duwde Pidcock het gaspedaal helemaal in. Michael Vanthourenhout probeerde in eerste instantie aan te klampen, maar even later reed Pidcock alleen rond in derde positie. De wereldkampioen leek het laatste kwartier van de wedstrijd alleen af te werken, maar Van der Haar haalde hem met Michael Vanthourenhout in zijn wiel terug. De Nederlander had duidelijk nog energie over en zette Pidcock op zijn beurt onder druk. Michael Vanthourenhout was het kind van de rekening.

Bij het ingaan van de laatste ronde reden Van Aert en Van der Poel nog steeds samen rond op het circuit van Zolder. De twee gaven elkaar geen meter ruimte en maakten zich op voor de sprint. Van Aert ging van ver aan en klopte Van der Poel die uit zijn klikpedaal schoot. Lars van der Haar hield Pidcock af voor plaats drie en is nu stevig leider in het klassement.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide