Winst voor Sweeck en Alvarado in Merksplas

Winst voor Sweeck en Alvarado in Merksplas

Cyclo-cross  19/11/2022

Het waren Laurens Sweeck en Ceylin- Alvarado wonnen de Aardbeiencross in Merksplas. Ze kwamen solo aan en pakten allebei hun tweede zege op rij in de Telenet Superprestige.

VROUWEN ELITE

Ceylin Alvarado zette in Merksplas de puntjes op de i. Ze reed haast de volledige wedstrijd solo aan de leiding en pakte na de langverwachte overwinning in Niel vorige week, nu haar tweede zege op rij in de Telenet Superprestige. Betsema en Van der Heijden vervolledigden het podium.

Wereldkampioene Marianne Vos (Jumbo-Visma) schoot als een speer uit de startblokken. Ze sprintte richting de eerste strook in het veld en bepaalde bij aanvang van de openingsronde het tempo. Enkel Alvarado (Alpecin-Deceuninck), die in Niel na 1 jaar en 9 maanden eindelijk nog eens mocht juichen, was de enige die in het zog van de wereldkampioene mee kon. Voor onder andere Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Van der Heijden (777) ging het te snel.

Aan het einde van de eerste ronde nam Alvarado het commando over. Ze zette de wereldkampioene meteen op enkele meters en had bij het ingaan van de slotronde al een voorsprong van 11 seconden bij elkaar gefietst. Voor Vos ging het duidelijk te snel, zij voelde hoe de achtervolgers meter voor meter naderden.

Terwijl Alvarado voorin vlot bleef ronddraaien, verloor de wereldkampioene plaats na plaats. Betsema en Van der Heijden daarentegen reden weg bij de achtervolgers en de strijd om de tweede plaats was helemaal geopend. Een mindere passage van Betsema door het zand in ronde drie, gaf Van der Heijden enkele meters. Betsema liet het niet gebeuren en zette de scheve situatie recht.

Voor Alvarado was de overwinning intussen binnen handbereik. Ze vatte de laatste ronde aan met een voorsprong van 25 seconden. Het was vooral uitkijken naar de strijd om de tweede plaats. Het was uiteindelijk Betsema die Van der Heijden kon losschudden en naar de tweede podiumplek fietste. Vooraan had Alvarado alle tijd om haar tweede zege van het seizoen en haar tweede opeenvolgende Telenet Superprestige manche te vieren. Als kers op de taart is Alvarado ook de nieuwe leidster in het klassement.

Laurens Sweeck
Laurens Sweeck

ELITE MANNEN

De derde Telenet Superprestige manche was een kolfje naar de hand van Sweeck. Hij was in net als in Niel ook in Merksplas de beste en haalde het voor Van der Haar en Vanthourenhout. 

Met drie waren ze, de snelle starters in de mannenwedstrijd in Merksplas. Sweeck (Crelan-Fristads) en Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) vlogen er meteen in, ook Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) kon uiteindelijk aansluiten. Voor Sweeck was drie nog altijd te veel en dus ging de winnaar van Niel het tempo nog wat verhogen. Gevolg? Hij sloeg een gat en begon net als Alvarado bij de vrouwen aan een lange solo.

Vandeputte en Iserbyt kregen eerst het gezelschap van Nederlands kampioen Van der Haar (Baloise Trek Lions) en niet veel later kwamen ook wereldkampioen Pidcock (INEOS Grenadiers) en Europees kampioen Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) aansluiten.

Van der Haar had intussen het goede ritme gevonden en ging door op dat elan. Hij reed weg bij de achtervolgers en ging alleen op zoek naar Sweeck. Pidcock, Iserbyt en Vanthourenhout volgden in derde positie, maar voor de wereldkampioen ging het te snel. Halfweg de wedstrijd was het Europees kampioen Vanthourenhout die alleen op zoek ging naar plek 3. Hij zette ploegmaat Iserbyt en wereldkampioen Pidcock onder druk. Die laatste plooide, Iserbyt daarentegen ging de strijd om plek drie aan met de Europees kampioen. 

Op twee ronden van het einde moest Vanthourenhout z’n ploegmaat Iserbyt laten gaan. Eén metertje werden er snel meer en dus leek de strijd om de derde plaats beslist. Niets was minder waar, Vanthourenhout kon nog maar eens terugkomen en in de slotronde achtte de Europees kampioen z’n moment gekomen.

Nu lag de wedstrijd wel in z’n finale plooi. Het gat op Van der Haar dichten lukte niet meer, plek drie was voor Vanthourenhout. Van der Haar kon op zijn beurt Sweeck niet meer te pakken krijgen en dus reed de man in vorm, die vorige week in Niel z’n eerste Telenet Superprestige won, vlekkeloos naar een tweede zege op rij. En naar een stevigere leiderspositie in het klassement.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide