Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad

Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad

Road  24/02/2024

Marianne vos (Visma I Lease A Bike) sprintte bij haar eerste deelname aan Omloop het Nieuwsblad meteen naar de overwinning. Wereldkampioene Lotte Kopecky werd tweede, Italiaans kampioene Longo Borghini vervolledigde de top 3. 

Onder luid applaus werden de vrouwenploegen in een volgeladen Kuipke verwelkomd voor de start van het Vlaamse wielervoorjaar. Omstreeks 13.35 u. begonnen de vrouwen aan hun openingsklassieker die in totaal 127 km lang zou zijn. Na het startschot vormde zich al snel een vroege vlucht met vijf rensters: Ana Vitoria Magalhaes (Bepink - Bongioanni), Rotem Gafinovitz (Hess Cycling Team) en Marieke de Groot (Proximus-Cyclis CT), Marieke Meert (VolkerWessels Women's Cycling Team) en Maaike Coljé (Arkéa-B&B Hotels) konden een voorsprong van meer dan 7 minuten bij elkaar fietsen.  

Longo Borghini versnelde op zo’n 35 km op de Haaghoek. De Italiaanse kampioene reed weg uit een gebroken peloton en vond op 27 km van de finish de aansluiting bij de vroege vlucht. Ze trok meteen door en had zo’n 20 seconden voorsprong op een groep met daarin topfavoriete Kopecky en haar ploeggenotes Vollering en Wiebes. Ook onder andere Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing), Vos (Team Visma | Lease a Bike) en Van Anrooij (Lidl-Trek) zaten in die groep.  

Het was Lotto Kopecky die bij de beklimming van de Muur van Geraardsbergen de achtervolging op de renster van Lild-Trek inzette. De wereldkampioene trok stevig door, enkel Marianne Vos, Shirin Van Anrooij en Longo Borghini konden volgen. Het kwartet trok samen richting de laatste beklimming van de dag. Na een nieuwe forsing van Kopecky, kwam het viertal ook op de Bosberg samen boven en lag de weg naar de finish open. 

De twee pionnen van Lidl-Trek wisselden tijdens de laatste 4 km aanvallen af, Kopecky en Vos reageerden steeds alert. In een sprint was het de ervaren Marianne Vos die uiteindelijk aan het langste eind trok. Lotte Kopecky moest vrede nemen met de tweede plek,  Longo Borghini vervolledigde het podium. 

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten
Lees meer | Merlier voor het eerst aan het feest in Schoten