Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide

Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide

Cyclo-cross  28/01/2024

Wereldkampioene Van Empel heeft in de laatste Wereldbekermanche van het seizoen getoond dat ze klaar is voor het WK. De Nederlandse plaatste de beslissende move op de trappen en sprintte vervolgens van op de kop overtuigend naar de zege.

In het begin van de wedstrijd zette Van Empel (Team Visma - Lease a Bike) de rest van het pak meteen onder druk. De wereldkampioene bepaalde het tempo in de eerste rond een had enkel Brand (Baloise Trek Lions) en uiteindelijk ook Pieterse (Fenix – Deceuninck) aan het eind van de openingsronde nog in haar wiel. Volop doorgaan, dat deed Van Empel niet. Ook Vas (Team SD Worx) en Alvarado (Alpecin - Deceuninck) konden in ronde twee komen aansluiten, maar opnieuw ging Van Empel voorzichtig druk zetten.

Aan het eind van ronde twee keek Van Empel even de kat uit de boom. Het moment voor de Luxemburgse Schreiber (Team SD Worx) om aan de boom te schudden. Brand kon als eerste de oversteek maken, maar ook Van Empel reed het gat vlot dicht. Opnieuw Brand en Van Empel in de kop van de wedstrijd, terwijl Wereldbekerwinnares Alvarado voet aan grond moest zetten met kettingproblemen.

In de derde ronde testte Van Empel nog eens de benen. Ze versnelde op de asfaltstrook richting de finish en reed met sprekend gemak een voorsprong van 4 seconden bij elkaar. Brand was de enige die uiteindelijk wel weer bij de wereldkampioene kon komen aansluiten. Hun voorsprong op Vas en Schreiber bedroeg 13 seconden.

Bij het SD Worx duo was het Vas die aan het langere eind zou trekken. De Hongaarse reed weg van haar ploeggenote Schreiber, op zoek naar de kop van de wedstrijd. Vlak nadat Brand in de voorlaatste ronde even een schuiver maakte, kon Vas vooraan komen aansluiten. We doken met drie de slotronde in: Van Empel, Brand en Vas.

In die laatste ronde was het Brand die het tempo ging bepalen, tot Van Empel het gashendel opendraaide op de Brabantse wal. Brand beet op de tanden en liet de wereldkampioene niet gaan. Vas bleef intussen in derde positie zitten, terwijl Brand en Van Empel elkaar onderling bestookten met korte prikken. Vas snelde helemaal aan het eind naar de leiding en wilde als eerste aan de sprint beginnen. Dat was buiten Van Empel gerekend, de wereldkampioene spurtte Brand en Vas op de trappen voorbij.

Van Empel dook als eerste de laatste rechte lijn in en twijfelde geen seconde. Ze zette meteen aan en sprintte Vas overtuigend uit het wiel. Brand werd uiteindelijk derde op 10 seconden.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige