Van Empel wint spannende uitputtingsslag in Benidorm

Van Empel wint spannende uitputtingsslag in Benidorm

Cyclo-cross  22/01/2023

De eerste wereldbekerwedstrijd op Spaanse bodem sinds Igorre in 2011 was een kolfje naar de hand van Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal). Ze haalde het voor landgenotes Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) en Shirin Van Anrooij (Baloise Trek Lions). Van Empel is na deze zege eveneens zeker van de eindoverwinning in de UCI Wereldbeker Veldrijden 2022-2023.

Na een snelle start van Schreiber stoomden de favorieten in de eerste ronde naar de kop van de wedstrijd. Met van Empel, Pieterse, Van Anrooij, Persico, Worst, Vos en Brand zagen we een omvangrijke groep rensters die zin hadden om er een mooie strijd van te maken.

Bij het ingaan van ronde twee nam Van Anrooij (Baloise Trek Lions) het heft in handen om het uitgebreide peloton verder uit te dunnen. Met haar fikse tempo ontstond er een kleine afscheiding die teniet werd gedaan op de lange klim. Van Empel zag dit niet graag gebeuren en demarreerde op haar beurt. Ze zette de rest van het peloton onder druk, wat zorgde voor twee kleine schuivers van respectievelijk Brand en Pieterse in de daaropvolgende afdaling.

Vanaf ronde drie zagen we een kopgroep van vier rensters, bestaande uit de Nederlandse Van Empel, Pieterse, Van Anrooij en de Italiaanse Persico. Pieterse testte haar benen en dreef de snelheid op. Van Anrooij kreeg het gaatje niet onmiddellijk gedicht en vroeg de overname aan Persico. De nummers drie en vier gingen opnieuw met een kleine achterstand de lange afdaling in, maar sloten net aan voor het ingaan van de vierde ronde.

In de achtergrond zagen we Annemarie Worst op zo’n 15 seconden van de kop van de wedstrijd komen. Zij speelde echter geen rol meer van betekenis en moest zich tevreden stellen met een zesde plaats.

Vier rensters voerden een tactisch steekspel door bocht na bocht het beste plaatsje op te eisen. Persico en Van Anrooij hadden reeds een kleine zwakte getoond, maar konden zich steeds opnieuw naar voren werken. Zo reed Van Anrooij in de voorlaatste ronde opnieuw een zeer snelle afdaling om de aansluiting niet te verliezen.

Van Anrooij twijfelde niet en eiste bij het ingaan van de laatste ronde opnieuw de koppositie op. Met een snelle looppassage in het losse zand voerde ze de druk nog wat meer op. Krijgen we opnieuw een scenario zoals tijdens de wereldbekermanche in de Beekse Bergen of zal alles beslist worden op de lange klim? Met een fikse demarrage vanuit het zadel probeerde Van Empel de wedstrijd in haar definitieve plooi te leggen, maar dat was niet zonder een sterke Pieterse die nog net haar wagonnetje kon aanpikken.

Bocht na bocht wisselden beide opnieuw van plaats. Zij aan zij, schouder aan schouder, streden deze youngsters voor de overwinning. Met ongelooflijk veel risico snelden deze lefgozers naar een lange sprint. Van Empel had net dat tikkeltje meer power in de benen en kon zo als dag- en eindwinnares over de streep bollen. Puck Pieterse eindigde als tweede, Shirin Van Anrooij vervolledigde het podium.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige