Van der Poel fietst zich in de geschiedenisboeken

Van der Poel fietst zich in de geschiedenisboeken

Road  31/03/2024

Met een derde zege heeft Mathieu van der Poel zich bij een uitzonderlijk rijtje kampioenen gevoegd. De Nederlander reed van op de Koppenberg solo naar de zege in Oudenaarde. Hij haalde het voor Mozzato en Politt.

270 km, zoveel bedroeg de afstand tussen de start in Antwerpen en de finish in Oudenaarde van de 108ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Nog geen 12 km na de officiële start was de traditionele vroege vlucht een feit: Van Lerberghe (Soudal Quick-Step), Durbridge & Reinders (Team Jayco AlUla), Touzé (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Taminiaux (Lotto Dstny), Aniolkowski (Cofidis), Dekker (Arkéa – B&B Hotels) en Vermoote (Bingoal WB).

Net als vorig jaar was ook vandaag het eerste wedstrijduur bijzonder snel. 51,6 km stonden na één uur koers op de teller. In het peloton controleerde Alpecin-Deceuninck de situatie. De koplopers kregen maximaal een dikke vier minuten voorsprong, maar verder liet het peloton niet begaan.

Op 111 km van de streep mengden de grote namen zich voor het eerst. Het was Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike) die op de Wolvenberg ging versnellen. Iets verderop ging ook Pedersen (Lidl-Trek) eens aan de boom schudden. Wat hij nog een tweede keer deed op de Molenberg. In aanloop naar de Berendries was het aanval na aanval.

Uiteindelijk kon een groep met Benoot en Van Baarle (Team Visma | Lease a Bike), Pedersen, Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Turner (INEOS Grenadiers) en Merlier (Soudal Quick-Step) vlak voor de Berendries wegrijden. Daar ging Lazkano (Movistar) in de tegenaanval. Wereldkampioen Van der Poel koos het wiel van Küng (Groupama-FDJ). Het verschil met de groep Benoot bedroeg 21 seconden.

Op 87 km van de streep schoot Van der Poel op de Valkenberg vanuit het peloton naar de kopgroep. Op het moment dat Van der Poel kon komen aansluiten, trok Pedersen door. Vermeersch zat meteen op het wiel van de Deen. Pedersen ging door en Vermeersch keek de kat uit de boom in het wiel van z’n compagnon.

(Lees verder onder de foto)

Bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont bepaalde Lazkano het tempo. Hij kreeg wereldkampioen Van der Poel mee in z’n wiel, die op zijn beurt overnam en op en over Pedersen en Vermeersch ging. Lazkano, Pithie (Groupama-FDJ), Teuns (Israel-Premier Tech), Wellens (UAE Team Emirates) en Pedersen gingen er samen vandoor. In de afdaling konden ook de achtervolgers terugkeren.

Op de Paterberg voerde Mohoric het commando. Van der Poel moest van ver komen, maar reed de helft van de groep voorbij. In aanloop naar de Koppenberg koos Garcia Cortina voor de aanval. Hij begon alleen aan de Bult van Melden. Cortina moest te voet, problemen aan z’n fiets. Hij stond te voet, intussen was het Van der Poel die het tempo in de groep bepaalde. Slippend reed Van der Poel naar boven. Ook Jorgensen en Pedersen konden omhoog fietsen, in de achtergrond moest de rest van het pak voet aan grond zetten.

Heel even leek Jorgenson de sprong naar Van der Poel te maken, maar de winnaar van Dwars door Vlaanderen kon het gat niet dichten. Van der Poel begon aan een solo en fietste al snel een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar. In de achtervolging waren het Teuns en Bettiol die op zoek gingen naar de podiumplekken.

De derde zege voor Van der Poel kwam niet meer in gevaar. Voor de tweede plek sneuvelden Teuns en Bettiol alsnog in de laatste rechte lijn. Het waren Matthews en Mozzato die naar het podium sprintten. Uiteindelijk werd Matthews gediskwalificeerd, waardoor Mozzato een plek opschoof en Politt derde werd.

Van der Poel mocht intussen zegevieren en voegde zich met deze overwinning in het uitzonderlijke rijtje Buysse, Magni, Leman, Museeuw, Boonen en Cancellara.

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19