Van Alphen sprint naar zege, solo voor Pidcock in Boom

Van Alphen sprint naar zege, solo voor Pidcock in Boom

Cyclo-cross  03/12/2022

Aniek van Alphen en Tom Pidcock mochten het zegegebaar maken in Boom. De Nederlandse versloeg haar landgenote Denise Betsema in de sprint. Wereldkampioen Pidcock schudde een knappe solo uit zijn benen.

VROUWEN ELITE

Aniek van Alphen wint in Boom na een spannende slotronde en een sprint tegen haar landgenote Betsema. Het is de eerste overwinning ooit in de Superprestige voor de jonge Nederlandse renster. 

De rensters kwamen allemaal goed de start door en toch lag het peloton al meteen uit elkaar in de eerste ronde. Het was Kata Blanka Vas (SD Worx) die de beste start kende, in haar zog gevolgd door Van Anrooij (Baloise Trek Lions). Ex-wereldkampioene Ferrand-Prévot (INEOS Grenadiers) startte voor het eerst in 3 jaar nog eens in een Superprestige-wedstrijd, maar kon nooit echt vooraan meedoen. Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) won de voorbije twee edities van de cross in Boom, maar kampte met een verkoudheid en gaf op in de tweede ronde.

Uiteindelijk kregen we vier koplopsters: Vas, Van Anrooij, Van der Heijden (777) en Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal). Ze zetten elkaar voortdurend onder druk, waarbij Vas en Van Anrooij de beste indruk achterlaten. Eerst werd Van der Heijden achtergelaten en wanneer Betsema voet aan de grond moet zetten in de zandpassage zijn ze met twee weg. In de achtergrond heeft Alvarado (Alpecin-Deceuninck) het moeilijk, de winnares van de voorbije twee manches van de Superprestige had wat last van ziekte.

Betsema kan weer aansluiten bij de twee leidsters en na een prima zandpassage zet ze de anderen op achterstand. De Nederlandse kreeg dan te maken met een lekke achterband waardoor ze bergop een paar keer van de fiets moest en al lopend de hellingen moest nemen. Ze werd dan ook bijgebeend door Van Anrooij en Van Alphen. Niet veel later wordt Van Alphen alleen leidster en krijgt Van Anrooij het gezelschap van Betsema, die van fiets had gewisseld.

Betsema had duidelijk een goede dag en ze laat Van Anrooij achter op jacht naar Van Alphen. Ze komt bij haar landgenote en met twee gaan ze de laatste ronde in. Het is duidelijk wachten op de passage balken-zand. Bij het aansnijden van de balken heeft Betsema een kleine voorsprong. In tegenstelling tot Van Alphen springt Betsema niet en ze liet zich ook aftroeven in het korte sprintje richting het zand. Uiteindelijk gaan ze toch met twee de laatste rechte lijn in. In een sprint-a-deux is het Van Alphen die het nipt haalt. Het is haar eerste zege ooit in de Superprestige. Betsema wordt tweede, maar is wel de nieuwe leidster in het klassement. Van Anrooij vervolledigt een compleet Nederlands podium.

Tom Pidcock
Tom Pidcock

ELITE MANNEN

De vierde manche van de Telenet Superprestige was er eentje naar de hand van wereldkampioen Tom Pidcock. Een val van Van der Poel legde de cross in de tweede ronde al in een beslissende plooi. Pidcock soleerde daarna naar de winst in Boom. 

Zwitsers kampioen Kevin Kuhn (Tormans-Acrog) tekende in zijn gekende stijl meteen voor een snelle start. Hij dook als eerste het veld in, gevolgd door onder meer Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en wereldkampioen Tom Pidcock (INEOS Grenadiers). Het duurde niet lang vooraleer de wereldkampioen het heft overnam en zelf naar de kop reed. Ook Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) kende een goeie start en nestelde zich in het wiel van Pidcock. Met een knap manoeuvre in een bocht, eiste de Nederlander al snel zelf de kop op.

Van der Poel en Pidcock reden een mooie voorsprong bij elkaar, maar lang konden de twee daar niet van profiteren. Op een stuk kasseien schoof Van der Poel onderuit en nam hij Pidcock mee in zijn val. De Nederlander kwam op zijn knie terecht en was zichtbaar aangedaan door zijn val. Het duurde even voor hij weer op de fiets sprong. Van der Poel had schade aan de schoen, die hij zelf herstelde, en moest ook van fiets wisselen. Hij hervatte als twee na laatste de wedstrijd en rijdt ook nog uit. Hij finishte uiteindelijk als 13de.

Pidcock, die meegesleurd werd in de val, sprong snel terug op de fiets. Door het oponthoud kreeg hij even het gezelschap van Van der Haar (Baloise Trek Lions) en Iserbyt (Pauwels Sauzen-Nigoal), maar hij laat hen al snel achter. Hij reed een maximale voorsprong van een halve minuut bij elkaar.

In de achtergrond sloot Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) aan bij Van der Haar en Iserbyt, samen streden ze om de podiumplekken. Even zag het er naar uit dat ook Sweeck (Crelan-Fristads) zich ging mengen in de strijd, maar hij kan de aansluiting niet maken. Door de strijd voor plaatsen 2 en 3, slopen de achtervolgers dichter bij Pidcock, maar moest Vanthourenhout lossen.

In de laatste ronde lijkt Van der Haar de beslissende versnelling te plaatsen, maar Iserbyt kan nog terugkomen en zet de Nederlandse kampioen vervolgens zelf onder druk. Met twee gaan ze richting laatste passage balken-zand. Na het zand geraakte Iserbyt niet snel genoeg terug in zijn klikpedaal, waardoor Van der Haar genoeg voorsprong kon nemen en het niet tot een sprint voor de tweede plaats kwam. Wereldkampioen Pidcock had zijn solo dan al succesvol afgerond en wint in Boom de vierde manche van de Telenet Superprestige.

De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide
Lees meer | Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide