Sprinten in de jaarmarktcross: Alvarado en Sweeck winnen in Niel

Sprinten in de jaarmarktcross: Alvarado en Sweeck winnen in Niel

Cyclo-cross  11/11/2022

Zowel bij de Elite Vrouwen als bij de Elite Mannen werd het een spannende tweestrijd tijdens de Jaarmarktcross in Niel. Bij de vrouwen waren Alvarado en Betsema lang aan elkaar gewaagd. Het was Alvardo die won en haar eerste zege in lange tijd behaalde. Bij de mannen was het Sweeck die aan het langste eind trok, na een strijd tegen Van der Haar.

VROUWEN ELITE

Een valpartij in het begin van de wedstrijd was meteen bepalend voor het wedstrijdverloop. Er ontstond een kopgroep waarin Alvarado en Betsema zich de sterksten toonden. Ze maakten er een spannende tweestrijd van, waarna Alvardo aan het langse eind trok.

Iedereen lijkt aanvankelijk goed uit de startblokken te komen, maar toen de rensters effectief het veld indoken kregen we meteen een valpartij. Grootste slachtoffer is Zoe Bäckstedt (Tormans-Acrog), die met schade aan het stuur meteen de materiaalpost induikt. De valpartij gebeurde vrij vooraan in het peloton en door het oponthoud onstaat er een breuk. Een groepje van 8 rensters heeft zo meteen een kleine voorsprong.

In die groep is het vooral Alvarado (Alpecin-Deceuninck) die de rest onder druk zet, waardoor ze samen met Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en van der Heijden (777) een kloof kan slaan. Alvarado blijft haar landgenotes onder druk zetten, er ontstaan gaten maar ze kan nooit echt van hen wegrijden.

Het werk van Alvarado loont wel, in ronde 4 krijgt van der Heijden het moeilijk. Ze probeert nog aan te klampen maar uiteindelijk ging het te snel voor haar. Zo komt het tot een tweestrijd tussen Alvarado en Betsema, waar het nu vooral die laatste is die het commando overneemt.

Met twee duiken ze de laatste ronde in. Even lijkt de beslissing gevallen te zijn wanneer Betsema van de fiets moet bij het oprijden van een heuvel. Maar ze vecht zich terug naar het wiel van Alvarado en ze beginnen met twee aan de laatste zandpassage. Uiteindelijk is het Alvarado die na een langgerekte sprint als eerste over de streep komt. Het is haar eerste zege sinds 14 februari 2021. Het podium kleurt volledig Nederlands met Betsema en Van der Heijden op plaatsen 2 en 3. Door haar tweede plaats blijft Betsema leidster in het klassement.

Laurens Sweeck
Laurens Sweeck

ELITE MANNEN

De wedstrijd in Niel leverde een snelle wedstrijd en een mooie strijd op. Laurens Sweeck leek vanaf ronde 3 solo richting de overwinning te rijden, maar Van der Haar legde zich niet neer bij die situatie en maakte er nog een spannende tweestrijd van. Het was uiteindelijk wel Sweeck die aan het langste eind trok en zo ook de nieuwe leider in het klassement wordt.

Het is Zwitsers kampioen Kuhn (Tormans-Acrog) die voor een snelle start zorgt en het peloton meteen op een lang lint trekt. Van der Haar (Baloise Trek Lions), wiens schouder uit de kom was geraakt voor de wedstrijd, miste aanvankelijk zijn start maar kan na een goede zandpassage enkele plaatsen goedmaken.

Het ging snel in het ruime en langgerekte peloton waar verschillende renners afwisselend op kop rijden. Het zijn uiteindelijk Vanthourenhout (Pauwels Souzen-Bingoal), Sweeck (Crelan-Fristads) en Van der Haar die een kleine voorsprong kunnen nemen. In ronde 3 haalt Sweeck de zandspecialist in zichzelf naar boven. Met een uitstekende zandpassage laat hij de andere renners achter en komt hij alleen op kop.

Achter Sweeck zijn het Vanthourenhout, Van der Haar en Witse Meeusen (Pauwels Sauzen-Bingoal) die voor de tweede plaats strijden. Aanvankelijk kan de jonge Meeusen goed standhouden, maar iets later gaat het toch te snel en hij moet de rol lossen.

In de zesde ronde geraakt Sweeck niet volledig door het zand. Iets wat Van der Haar wel lukt, waardoor de Nederlander meteen heel wat van zijn achterstand goed kan maken. Vanthourenhout moet daar wel van de fiets. Hij lijkt in eerste instantie de schade te kunnen beperken, maar moet toch afhaken. Op datzelfde moment rijdt Van der Haar naar Sweeck en zo krijgen we twee leiders.

Bij het aanvatten van de slotronde hebben we nog steeds dezelfde twee leiders. Sweeck zet zich op kop en legt een snel tempo op. Met een sprint richting de zandbak, duwt hij Van der Haar in de verdediging. Beide moeten van de fiets, maar het is toch Sweeck die met een laatste snelle rush het verschil maakt en als eerste over de finish komt. Van der Haar wordt tweede en Vanthourenhout komt als derde over de finish. Met zijn zege springt Sweeck over Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) naar de leidersplaats in het klassement. Iserbyt, die te maken kreeg met een zadelbreuk, eindigde als vierde in Niel.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide