Van Anrooij en Van der Poel de beste in Gavere

Van Anrooij en Van der Poel de beste in Gavere

Cyclo-cross  26/12/2022

Gavere maakte op maandag 26 december voor het eerst deel uit van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Na wedstrijden op een loodzwaar parcours mochten twee Nederlanders het zegegebaar maken. Shirin van Anrooij won bij de Elite Vrouwen, bij de Elite Mannen haalde Mathieu van der Poel het voor Wout van Aert en Tom Pidcock.

ELITE VROUWEN

De Nederlandse Shirin van Anrooij heeft zichzelf een mooi kerstcadeau gegeven. In Gavere won ze solo haar tweede Wereldbekermanche van het seizoen. Op een zwaar en modderig parcours liet ze haar ploeggenote Brand achter haar. Pieterse mocht als derde mee het podium op. 

Het was Marie Schreiber die het peloton onmiddellijk op sleeptouw nam voor een snelle start. Iedereen leek de eerste meters goed door te komen, maar Lucinda Brand, winnares van de voorbije twee crossen in Gavere, was na een hapering op achtervolgen aangewezen. Het waren onder meer Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Kata Blanka Vas die meteen naar de kop van de koers reden.

Het was Pieterse die als eerste een klein gaatje kon versieren, achter haar weet ook Van Anrooij afstand te nemen van haar concurrentes. De twee jonge Nederlandse rensters komen uiteindelijk samen. Brand, Vas en de nog maar 18-jarige Zoe Bäckstedt streden ondertussen om de derde plaats.

 

 
Na een passage in de materiaalpost reed Van Anrooij ineens op kop, Pieterse werd in de actervolging geduwd en ook Vas was op komst. Bij ingang van de tweede ronde telt de voorsprong van Van Anrooij 10 seconden, maar Pieterse gaf zich niet gewonnen en vecht terug. De twee kwamen weer samen, tot Pieterse materiaalpech kreeg. Ze wisselde een keer niet van fiets, waarna haar wiel niet goed meer ronddraaide door de modder. Na uiteindelijk toch te wisselen, kwam ze op een vijfde plaats terecht, op 40 seconden van leidster Van Anrooij.

Achter de leidster heeft Brand er al een hele inhaalrace opzitten. Ze knokte zich terug tot bij Vas komt dichter bij Van Anrooij. Brand reed weg bij Vas en kreeg zo haar ploeggenote Van Anrooij in zicht. De twee komen even samen, maar het is toch Van Anrooij die weer weg kan rijden. Van Anrooij draaide solo de laatste ronde in en werd niet meer bedreigt voor de winst. Brand werd tweede. Pieterse kon in de achtergrond Bäckstedt en Vas nog voorbij en vervolledigt het podium.

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel

ELITE MANNEN

In de modder in Gavere kregen we een echt titanenduel. Na een prachtig gevecht tussen de grote 3, was het Mathieu van der Poel die het zegegebaar mocht maken. Wout van Aert werd tweede, wereldkampioen Tom Pidcock bemachtigde de derde plaats op het podium. 

De renners hadden er duidelijk zin in en voor een enthousiast publiek tekenden ze meteen voor een snelle start. Onder meer Laurens Sweeck, leider in de Wereldbeker, Lars van der Haar, Mathieu van der Poel en wereldkampioen Tom Pidcock kwamen goed uit de startblokken. Belgisch kampioen Wout van Aert was iets meer in de achtergrond verzeild geraakt.

Maar een loopstrook verder had Van Aert al heel wat van zijn achterstand goedgemaakt. Terwijl Van der Poel de anderen onder druk zette, weet Van Aert terug vooraan in de wedstrijd te komen na een goede looppassage. Van der Poel reed wat voorsprong bij elkaar, achter hem zagen we Pidcock, Van Aert, Sweeck en een sterke Vanthourenhout. Pidcock maaktte de sprong naar Van der Poel, en zo werd Van Aert in de achtervolging geduwd.

 

 

Bij het begin van de tweede ronde reed Van der Poel lek, Pidcock werd zo alleen leider. Na zijn verplichte fietswissel kreeg Van der Poel het gezelschap van Van Aert. Maar dat was van korte duur, een sterke Van der Poel laat de Belg achter en zet koers richting de wereldkampioen.

Van Aert knokte zich terug tot bij Van der Poel, waarna ze samen richting Pidcock rijden. Na een passage waar Van Aert en Van der Poel lopen, terwijl Pidcock op de fiets blijft kwamen de drie weer samen. Daarachter reed Europees kampioen Vanthourenhout een sterke wedstrijd op plek 4.

Van der Poel nam risico’s, maar ze lonen. Met hulp van een stootkussen, bleef hij maar ternauwernood op de fiets in een afdaling, maar de Nederlander heeft zo wel een kleine voorsprong beet. Van Aert en Pidcock bleven samen, maar zetten elkaar onder druk. Het was in eerste instante Pidcock die de aansluiting maakte bij Van der Poel, iets later sluit ook Van Aert aan.

Het blijft Van der Poel die de anderen onder druk zette. De eerste die moest afhaken is wereldkampioen Pidcock. Waarna ook Van Aert zijn meerdere moest herkennen in Van der Poel, die voor de derde keer in zijn carrière weet te winnen in Gavere. Van Aert werd tweede en wereldkampioen Pidcock eindigde op de derde plaats.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide