UCI Wereldbeker Veldrijden voor het eerst in Dublin

UCI Wereldbeker Veldrijden voor het eerst in Dublin

Cyclo-cross  11/12/2022

Dublin was op zondag 11 december gaststad voor de allereerste manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden ooit op Ierse bodem. In een op en top Iers landschap aan de Sport Ireland Campus in Blanchardstown mochten Fem van Empel en Wout van Aert het zegegebaar maken. Van Empel kon haar landgenote Puck Pieterse verslaan na een zinderende laatste ronde. Wout van Aert trok in de voorlaatste ronde ten aanval en soleerde naar winst.

ELITE VROUWEN

De dominantie van Fem van Empel gaat door. Met een zesde overwinning in de UCI Wereldbeker Veldrijden staat ze steviger aan de leiding in het klassement. Van Empel kon Pieterse na een ultieme versnelling in de laatste meters in het veld afhouden. Betsema eindigde op de derde plaats.

De voorbije manches zwaaide het duo Van Empel – Pieterse de plak en dus was het in Dublin uitkijk en naar een nieuw duel.  Al in de eerste ronde sloeg de pech toe: Pieterse (Alpecin-Deceuninck) struikelde op de balken, kreeg af te rekenen met een technisch probleempje en moest van fiets wisselen. Met 20 seconden achterstand verliet ze de materiaalpost halverwege de eerste ronde. De Nederlandse was op achtervolgen aangewezen.

Voor Van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) was dat het moment om de druk hoog te houden. Met ploeggenote Betsema in haar wiel snelde ze naar het einde van de eerste ronde. Achterstand voor Pieterse? 12 seconden. Voor Betsema ging het te snel in het wiel van Van Empel. Ze moest de rol vooraan lossen en kreeg al snel het gezelschap van Pieterse, die op haar beurt op zoek ging naar Van Empel.

Aan het eind van de tweede ronde was het zover, ze had het wiel van Van Empel te pakken. Bij de eerste fietswissel voor Van Empel zag Pieterse haar kans, ze versnelde en voerde de druk op.

 

 

 Wegrijden lukte voorlopig niet. De twee waren ook vandaag duidelijk aan elkaar gewaagd. Van achteruit kwam er geen concurrentie meer. Met z’n tweeën doken ze de laatste ronde in. Na de eerste passage in de materiaalpost moest Pieterse, die wel wisselde, een klein gaatje op Van Empel dichtten. Aan de balken plande Pieterse haar versnelling, zij sprong, Van Empel niet. Maar veel voordeel haalde Pieterse niet uit die hindernis. Ook in de zandbak werd het verschil niet gemaakt, de twee fietsten foutloos naar de laatste passage op de korte klimmetjes aan het eind van de omloop.

Van Empel snelde voorbij Pieterse naar de leiding en zette haar concurrente onder druk, maar wegrijden lukte niet. De volgende prik was van Pieterse. Bergop plaatste ze al lopend haar versnelling. Maar Van Empel kon op haar beurt het gat weer dichten. Ze ging onmiddellijk op en over Pieterse en snelde er vandoor. Ze dook als eerste de laatste rechte lijn in, met enkele meters voorsprong. Sprinten was niet meer nodig, want Pieterse had geen antwoord meer klaar.

Van Empel zette zo als eerste haar naam op de erelijst in Dublin. Haar ploeggenote Betsema strandde op 1’37” op plek drie. Voor Van Empel was het al de zesde zege in de UCI Wereldbeker Veldrijden, waardoor ze nog iets steviger aan de leiding van het klassement komt te staan.

Wout van Aert
Wout van Aert

ELITE MANNEN

Wout van Aert heeft z’n eerste zege van het seizoen binnengehaald. De Belgisch kampioen moet tot twee keer toe achtervolgen na pech, maar beslist de wedstrijd met één versnelling in de voorlaatste ronde. Hij haalt het voor Sweeck en Pidcock.

Het was Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) die aan het begin van de wedstrijd het tempo ging bepalen. Na een iets mindere periode leek de Belg z’n goede benen van het begin van het seizoen weer helemaal teruggevonden te hebben. Door z’n hoge tempo dunde de grote kopgroep uit. In het wiel van Iserbyt niets dan regerende kampioenen: Belgisch kampioen Van Aert (Jumbo-Visma), wereldkampioen Pidcock (INEOS Grenadiers) en Europees kampioen Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Gaten vielen er in de eerste twee ronden niet. Een grote groep begon aan de derde van in totaal zeven ronden in Dublin, waarin Van Aert voet aan grond moest zetten na een schuiver. De Belgisch kampioen kon snel corrigeren en pikte haast zonder problemen in achteraan de kopgroep.

In de derde ronde nam Sweeck (Crelan-Fristads) het voortouw. Pidcock en Vanthourenhout gingen mee terwijl Van Aert op zijn beurt met een versnelling bij een nieuwe passage over de finish het gat probeerde te dichten. Pidcock zag z’n moment gekomen en zette de rest onder druk.

 

Het was Belgisch kampioen Van Aert die niet liet begaan. Niet ver daarachter probeerden ook Iserbyt en Europees kampioen Vanthourenhout het gat te dichten. Aan het einde van de vierde ronde vormde zich vooraan opnieuw een kopgroep van zes, nadat ook Sweeck en Adams konden komen aansluiten. Opschudding in de materiaalpost plots. Een handdoek kwam in het wiel van Van Aert te zitten. De Belgische kampioen moest op z’n stappen terugkeren en dook met z’n fiets in de hand de materiaalpost in.

De Belgisch kampioen was op achtervolgen aangewezen, maar het verschil van meer dan 10 seconden verdween als sneeuw voor de zon. Nog voor de vijfde ronde goed en wel voorbij was, kon Van Aert opnieuw vooraan komen aansluiten. Alles was te herdoen met een kopgroep van 7. Vlak voor de zandbak schakelde Van Aert een versnelling hoger. Met een stevige passage door het zand sprintte de Belgisch kampioen weg.  In de achtervolging was het Sweeck die alleen op zoek ging naar de leider.

Met tien seconden voorsprong dook Van Aert de laatste ronde in. Hij gaf de zege niet meer uit handen en pakte in Dublin z’n eerste zege van het seizoen. Sweeck verstevigde met z’n tweede plaats, op 14 seconden, z’n leidersplaats in het klassement. In de strijd om de derde plaats was het uiteindelijk wereldkampioen Pidcock die na een spannende laatste ronde aan het langste eind trok.

De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide
Lees meer | Van Empel zet puntjes op de i in Hoogerheide