In Antwerpen eerste keer Van Aert versus Van der Poel

In Antwerpen eerste keer Van Aert versus Van der Poel

Cyclo-cross  04/12/2022

Het Sint-Annastrand in Antwerpen werd het decor voor twee solo's van formaat. Bij de Elite Vrouwen ging Fem van Empel er halfweg wedstrijd alleen van door. Bij de Elite Mannen trok Mathieu van der Poel al in de tweede ronde ten aanval. De twee landgenoten rondden hun solo succesvol af.

ELITE VROUWEN

De Nederlandse Fem van Empel heeft in Antwerpen haar vijfde Wereldbekeroverwinning van het seizoen behaald. Haar landgenote Puck Pieterse bood een halve wedstrijd weerwerk, maar de Wereldbekerleidster fietste uiteindelijk een ruime voorsprong bij elkaar.

 De beste start in Antwerpen was weggelegd voor Puck Pieterse. De Nederlandse legde het tempo meteen hoog, waardoor ze samen met Fem van Empel na twee minuten al een kleine voorsprong bij elkaar had gefietst. Shirin van Anrooij probeerde het kloofje zo snel mogelijk te dichten, maar een valpartij in het zand leverde haar op het einde van de eerste ronde al een achterstand van zeven seconden op.

Tijdens de tweede ronde stapelde Van Empel de foutjes op, waardoor Pieterse er even alleen vandoor ging. De spanning bleef in de wedstrijd, want de Wereldbekerleidster slaagde erin om tot tweemaal toe een achterstand goed te maken.

 

 

 

 

Van Anrooij keek ondertussen al tegen een achterstand van twaalf seconden aan. Halfweg koers nam Van Empel zelf het initiatief. Ze trok het tempo de hoogte in en zette Pieterse op een kleine achterstand. Na een goede looppassage op het strand kon de Wereldbekerleidster haar voorsprong uitbouwen tot zeven seconden. Pieterse probeerde in de voorlaatste ronde nog wat weerwerk te bieden, maar Van Empel bleek te sterk.

De renster van Pauwels Sauzen – Bingoal reed beetje bij beetje verder weg. Fem Van Empel soleerde uiteindelijk naar haar vijfde overwinning in het belangrijkste regelmatigheidscriterium. Pieterse werd tweede op 34 seconden. Shirin van Anrooij, die een hele wedstrijd in derde positie reed, vervolledigde het Nederlandse podium. Dankzij deze nieuwe zege verstevigt Van Empel haar voorsprong in het klassement.

 

 

Fem Van Empel
Fem Van Empel

ELITE MANNEN

Mathieu van der Poel heeft in Antwerpen een knappe solo uit zijn benen geschud. De Nederlander trok al in de tweede ronde ten aanval en rondde zijn solo succesvol af. Wout van Aert finishte als tweede bij zijn terugkeer in het veld. 

De ‘Grote Drie’ stonden dan wel niet op de eerste rij bij de start, toch duurde het niet lang vooraleer ze aan de kop van de wedstrijd verschenen. Wout van Aert dook als eerste het veld in, Mathieu van der Poel volgde enkele plaatsen verder. Tom Pidcock verging het minder goed. Na een slechte start zag de wereldkampioen de kop van de wedstrijd nooit terug.

Belgisch kampioen Van Aert nam de eerste ronde voor z’n rekening en hield meteen een strak tempo aan. Samen met Mathieu van der Poel en Lars van der Haar passeerde hij een eerste keer over de streep. Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout volgden op een handvol seconden. Van der Poel was duidelijk

 

 

niet onder de indruk van de stevige start van de Belgische kampioen. Aan het begin van ronde twee trok de Nederlander stevig door.

De concurrentie had niet meteen een antwoord op de forse versnelling van Van der Poel. Van Aert nam in eerste instantie het initiatief in de achtervolging, maar de Nederlander reed steeds verder weg. Aan het einde van de tweede ronde passeerden Van Aert en Michael Vanthourenhout op twaalf seconden van de leider. Laurens Sweeck en Lars van der Haar hadden een achterstand van achttien seconden.

Na een uitstekende passage door het zand slaagde Wout van Aert erin om Michael Vanthourenhout te lossen. De renner van Jumbo-Visma kwam nog even dichter bij Van der Poel, maar dat was slechts van korte duur. Van der Poel had het in de gaten en diepte de kloof verder uit. Van Aert reed ondertussen comfortabel rond in tweede positie. Een valpartij over de balken bracht dat resultaat niet meer in gevaar. De Belgische kampioen finishte bij zijn terugkeer op 23 seconden van Van der Poel. Sweeck bedreigde de derde plaats van Michael Vanthourenhout nog even, maar het was uiteindelijk toch die laatste die mee op het podium mocht. Laurens Sweeck finishte als vierde en blijft leider in het klassement.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide