Persico pakt eerste klassieke zege in Overijse

Persico pakt eerste klassieke zege in Overijse

Road  12/04/2023

Op de Brusselsesteenweg in Overijse heeft Silvia Persico haar naam aan de erelijst van De Brabantse Pijl toegevoegd. Ze haalde het in een uitgeregende sprint voor Demi Vollering en Liane Lippert.

Onder een schraal aprilzonnetje begonnen de vrouwen in Lennik omstreeks 10.50u aan hun 6e editie van De Brabantse Pijl. Op het menu stond een rit van 141,2 km richting Overijse met een finale van 3 lokale ronden met daarin telkens de beklimmingen van: Hagaard, Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en S-bocht.

Het was niet lang wachten op de eerste aanval van de dag. Na 8 km koers versnelde de Italiaanse Alice Palazzi (Top Girls Fassa Bortolo). Ze kreeg een kleine 10 km later het gezelschap van Lauren Stephens (EF Education - Tibco - SVB). Op 114 km van de streep was hun verhaal uit en na één uur koers stond er 40,7 km op de teller.

Onder andere Burlova (Lotto Dstny Ladies) en Bex (Duolar – Chevalmeire) waagden hun kans, maar ook zij geraakten niet weg. Met nog 84 km te gaan ging Novolodskaia (Lifeplus Wahoo) ervandoor. Amper 10 km verder, bovenaan de eerste keer Moskesstraat, werd zij weer bijgehaald door het peloton.

De finish in Overijse passeerden de vrouwen een eerste keer in groep. Onderweg bleef het ontsnappingspogingen regenen, maar ook bij de tweede passage in Overijse was het peloton nog grotendeels samen. De derde keer Moskesstraat leverde onder impuls van Lippert (Movistar Team Women) wel verdere uitdunning op. Op de uitloper van de Holstheide ging Vollering (Team SD Worx) aan de boom schudden, met opnieuw uitdunning tot gevolg.  

Een groep met daarin de belangrijkste grote namen begon aan de beslissende en laatste ronde in Overijse. Het was wachten tot de laatste 16 km voor het beslissende versnelling toen Reusser (Team SD Worx) voor de laatste keer de Hertstraat voor haar rekening nam. Op de top vormde zich een groepje van 5 rensters: Persico (UAE Team ADQ), Vanpachtenbeke (Parkhotel Valkenburg), Reusser (Team SD Worx), Van Anrooij (Trek – Segafredo) en Chabbey (Canyon//SRAM Racing).

Met een voorsprong van nog 20 seconden begonnen de 5 aan de laatste passage op de Moskesstraat. In de achtergrond was het Vollering die met Lippert in haar wiel op zoek ging naar de kopgroep. Ze raapten eerst Vanpachtenbeke op en bovenaan de Holstheide en met nog 7 km te gaan kwamen ze vooraan aansluiten. Met 7 reden ze naar de finish op de Brusselsesteenweg. Op de S-bocht bepaalde Reusser het tempo, hét signaal voor Vollering om de sprint aan te zetten. Persico kwam uit het wiel en sprintte naar haar eerste klassieke zege. Vollering werd tweede, Lippert strandde net als vorig jaar op de derde plaats.

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19