Mechanische problemen houden Pieterse niet van winst in Besançon

Mechanische problemen houden Pieterse niet van winst in Besançon

Cyclo-cross  29/01/2023

De laatste manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2022-2023 werd een prooi voor Puck Pieterse. De Nederlandse kampioene moest in Besançon al vroeg afrekenen met mechanische problemen, maar vocht terug en soleerde vervolgens naar de overwinning.

Het was de Luxemburgse Marie Schreiber die in Besançon als eerste het veld mocht induiken. Wat verderop in het peloton raakte Clara Honsinger betrokken in een valpartij. De wedstrijd van de Amerikaanse zat er na amper een minuut al op. Voorin nam Puck Pieterse vrij snel over van Schreiber, maar dat was slechts van korte duur. Mechanische pech sloeg de Nederlands kampioene terug.

Met een achterstand van 23 seconden sprong Pieterse opnieuw op haar fiets. Worst probeerde ondertussen het tempo hoog te houden voorin, maar Pieterse was vastberaden om er nog iets van te maken. Halverwege de tweede ronde was de Nederlands kampioene al opnieuw voorin te zien. Inge van der Heijden was de volgende om het tempo de hoogte in te trekken. Ze zorgde voor een kopgroep van vier met Pieterse, Vas en Worst in haar zog.

Lang was van dat viertal geen sprake. Pieterse sprong tijdens de derde ronde gezwind over de balken en trok vervolgens fors door. Niet veel later had ze een voorsprong van een vijftal seconden te pakken. In de achtervolging probeerden Van der Heijden en Worst, ploegmates bij 777, het verschil tevergeefs zo klein mogelijk te houden. Op het einde van de vierde ronde reed Pieterse al rond met een voorgift van 20 seconden.

De Britse Zoe Backstedt zette aanvankelijk nog druk bij Van der Heijden en Worst, maar ze kon nooit echt aanspraak maken op een podiumplaats. Pieterse bleef haar voorsprong stelselmatig uitbouwen, terwijl de twee ploegmates elkaar niet loslieten. Annemarie Worst slaagde er uiteindelijk toch in om Van der Heijden in laatste instantie van zich af te schudden en werd zo tweede in de laatste wedstrijd van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2022-2023. Inge van der Heijden vervolledigde het podium.

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige