Kopecky eerste Belgische winnares van de Omloop

Kopecky eerste Belgische winnares van de Omloop

Road  25/02/2023

Na een solo van op de Muur van Geraardsbergen heeft Lotte Kopecky zich tot eerste Belgische winnares van Omloop het Nieuwsblad gekroond. Wiebes won de sprint om de tweede plaats voor Bastianelli.

In de 18de editie van Omloop het Nieuwsblad voor vrouwen zat een vroege vlucht er niet in. Het was op zo’n 40 km van de streep, in de buurt van de Molenberg, dat de eerste afscheiding volgde. Er vormde zich even een groep van 16 met daarin onder andere Van Vleuten (Movistar Team Women), Kopecky en Wiebes (Team SD Worx), Uttrup Ludwig (FDJ-Suez), Balsamo en Longo Borghini (Trek-Segafredo).

Op zo’n 27 km van de streep ging Sierra Canadilla (Movistar Team Women) er alleen van door. Ze trok solo naar de beklimming van de voorlaatste helling: de Muur van Geraardsbergen. Op de Vesten was het Kopecky die het tempo in het peloton ging bepalen. Georgi (Movistar Team Women) ging mee, maar moest vrij snel de rol lossen. De Belgische topfavoriete ging solo op zoek naar Sierra Canadilla. Boven op de Kapelmuur kon Kopecky haar wagentje bij de koploopster aanpikken.

(lees verder onder de foto)

In de achtervolging legden de ploeggenotes van Kopecky het boeltje stil. In de kop van de wedstrijd sloegen Sierra en Kopecky de handen in elkaar richting de Bosberg. Aan de voet van de slotbeklimming draaide Kopecky het gashendel nog eens open. Ze liet Sierra achter en ging solo op zoek naar de overwinning in de openingsklassieker.

Ze vocht alleen tegen een achtervolgend peloton met een voorsprong van om en bij de halve minuut. Met de wind op kop waren het nog 12 lange slotkilometers. Maar Kopecky gaf haar voorsprong niet uit handen. Ze rondde haar solo af en werd zo de eerste Belgische winnares van de openingsklassieker. Lotte’s ploeggenote en Europees kampioene Wiebes sprintte naar de tweede plaats, voor Marta Bastianelli.

Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19