Één stevige versnelling volstaat voor Van der Poel in Besançon

Één stevige versnelling volstaat voor Van der Poel in Besançon

Cyclo-cross  29/01/2023

Mathieu van der Poel heeft de laatste manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2022-2023 op zijn naam geschreven. De Nederlander trok in de vierde ronde stevig door op een strook bergop en soleerde naar winst.

De beste start op het razendsnelle parcours in Besançon was voor Mathieu van der Poel. De Nederlander koos ervoor om het rustig aan te doen tijdens de eerste ronden en stond zijn koppositie snel af aan Thijs Aerts. Het was afwachten tijdens de openingsronde. Niemand durfde het initiatief nemen, waardoor de leidersplaats constant van schouders wisselde. Bij de eerste passage aan de finish reden meer dan twintig renners wiel in wiel.

Bij het ingaan van de tweede ronde was het de Franse kampioen Clement Venturini die het tempo de hoogte in trok. Op die manier ontstonden er wel kleine scheurtjes in het peloton, maar van echte afscheiding was geen sprake. De volgende grote tempoversnelling kwam van Eli Iserbyt aan het begin van de vierde ronde. Mathieu van der Poel werd wakker en nam even later zelf het initiatief. Op een strook bergop duwde de Nederlander het gaspedaal helemaal in. In een mum van tijd reed Van der Poel solo rond met een voorsprong van 10 seconden.

De concurrentie besefte dat ze streden voor de twee overige podiumplaatsen. In de zesde ronde stak Laurens Sweeck zijn neus aan het venster. De Wereldbekerleider versnelde op de strook waar Van der Poel eerder zijn duivels ontbond, maar Eli Iserbyt liet hem niet zomaar gaan. Het tempo in de achtervolging viel opnieuw stil, waardoor er zich opnieuw een grote groep vormde. Bij het ingaan van de laatste ronde reed de groep een minuut achter Mathieu van der Poel, die ondertussen de show stal op een bmx passage op het parcours.

Iserbyt maakte er een lange finale van tijdens de laatste ronde en zette alles op alles bergop, maar mechanische problemen sloegen zijn podiumambities aan diggelen. Laurens Sweeck reed naar de tweede plaats, 49 seconden na winnaar Van der Poel. De Nederlander Joris Nieuwenhuis sprintte naar de laatste podiumplaats.

Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide
Lees meer | Van der Poel snelt weg in voorlaatste ronde in Hoogerheide