Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg

Road  10/04/2024

Benoit Cosnefroy heeft De Brabantse Pijl gewonnen. Na drie podiumplekken in het verleden kon de Fransman eindelijk zegevieren. Hij haalde het voor Teuns en Wellens.  

Om 12.35 u. vertrokken de renners op het Ladeuzeplein in Leuven voor de laatste Vlaamse klassieker van het voorjaar. Na tal van aanvalspogingen in het begin van de wedstrijd was de vroege vlucht net na het eerste wedstrijduur uiteindelijk een feit. Zes renners reden weg uit het peloton: Riou (Arkea B&B – Hotels), Debeaumarche (Cofidis), Reynders (Bingoal WB), Whelan (Q36.5 Pro Cycling Team), Manzin (TotalEnergies) en Johannessen (Uno-X Mobility). Uiteindelijk zouden nog twee renners de oversteek maken: Warlop (Soudal Quick-Step) en Kopecký (TDT-Unibet).  

Ze fietsen maximaal een voorsprong van zo’n 2 minuten bij elkaar, dus ver wegrijden zat er niet in. Al in de eerste lokale ronde was hun verhaal uit. Op de Holstheide, met nog 63 km te gaan, kwam het peloton weer aansluiten. Amper 5 km later was het opnieuw zover. Huby (Soudal Quick-Step), Leknessund (Uno-X Mobility) en Segaert (Lotto Dstny) waagden hun kans.  

Bij de tweede passage op de Moskesstraat ging Morgado (UAE Team Emirates) aan de boom schudden, met z’n ploegmaat Wellens in z’n wiel. Wellens trok eenmaal boven gekomen meteen door. Het vuurwerk op de Moskesstraat zorgde ervoor dat meer volk de sprong naar voor maakte. Op 40 km van de streep waren dit de koplopers: Huby - Leknessund – Segaert – Laurance & Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) – Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale Team) – De Pooter (Intermarché-Wanty) – Morgado – Van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL) – Craddock (Team Jayco AlUla) – Williams (Israel Premier Tech). 

Maar het peloton vond een groep van 11 te veel. EF Education – Easypost reed het gat dicht en dus was alles te herdoen. Op 30 km van de streep, bij de derde beklimming van de Moskesstraat ging Teuns (Israel Premier Tech) versnellen. Wellens en ook Van den Berg (EF Education-Easypost) haakten hun wagonnetje aan.   

(Lees verder onder foto)

Bij het ingaan van de laatste ronde had het trio voorin een voorsprong van zo’n 20 seconden. Op 11 km van de streep, aan de voet van de Moskesstraat, was de voorsprong gehalveerd. Van den Berg bepaalde het tempo, maar Wellens en Teuns geraakten mee over de Moskesstraat. Quinten Hermans was de enige die vanuit het peloton de oversteek wist te maken.  

Op de Holstheide sprong ook Cosnefroy vanuit het peloton naar voor. In de kopgroep van 5 viel het stil, maar Teuns probeerde er het tempo erin te houden. Nummers 6 en 7 die konden komen aansluiten, waren Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) en Blackmore (Israel – Premier Tech). Die laatste ging meteen op kop rijden zodat er uit de achtergrond niemand meer kon komen aansluiten.  

Op 2,5 km van de streep ging Van den Berg er op kousenvoeten vandoor. Het was uiteindelijk Blackmore die de achtervolgers terug op het wiel van Van den Berg bracht. In de sprint was het uiteindelijk Cosnefroy die het haalde. Teuns werd tweede, Wellens derde. Cosnefroy mocht eindelijk zegevieren na maar liefst drie podiumplekken de voorbije jaren.  

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Lees meer | Aless De Bock soleert naar winst bij de Mannen U19
Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19
Lees meer | Célia Gery sprint naar zege in Vlaanderens Mooiste voor Vrouwen U19