Belgian Cycling eSports Championships slaat de handen in elkaar met Flanders Classics

Belgian Cycling eSports Championships slaat de handen in elkaar met Flanders Classics

Virtual  18/10/2022

Belgian Cycling en Flanders Classics bundelen de krachten met het oog op de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships. Samen met partners Cycling Vlaanderen en Fédération Cycliste Wallonie Bruxelles (FCWB) gaan ze op zoek naar de nieuwe Belgische kampioenen cycling esports, ondersteund door esports en gaming agency META.

Na een succesvolle primeur in de winter van 2021-2022 is het uitkijken naar de tweede editie van de cycling esports kampioenschappen. Belgian Cycling gaat samen met Cycling Vlaanderen, FCWB, Flanders Classics en META op zoek naar de opvolgers van Thomas Lehnen en Eleanor Wiseman. Deze regerende Belgische kampioenen virtueel wielrennen in de elite categorie zullen begin 2023 hun titel kunnen verdedigen op het platform Wahoo RGT.

"Onze schouders onder innovatieve concepten zetten, past helemaal in het DNA van Flanders Classics", zegt CEO Tomas Van Den Spiegel. "De coronacrisis heeft ons ertoe gedwongen om anders naar onze sport te kijken en dat is wat wij gedaan hebben met onze virtuele Ronde van Vlaanderen. Door die uitzonderlijke omstandigheden is virtueel wielrennen in een stroomversnelling geraakt en wij zijn dan ook trots dat we naast onze eigen virtuele eSeries nu het vertrouwen krijgen om mee te werken aan de Belgian Cycling Esports Championships. We kijken er enorm naar uit om de nieuwe kampioenen te kronen en tegelijkertijd een toegankelijk concept uit te zetten waaraan iedereen kan deelnemen en waarmee we de toekomst van onze sport kunnen uitbouwen."

We zijn ervan overtuigd dat dit evenement het niveau bereikt dat verwacht wordt van onze kampioenschappen.
Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling

"We zijn verheugd om de tweede editie van de Belgian Cycling Esports Championships te kunnen aankondigen", zegt Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling. "De afgelopen jaren hebben we de tijd genomen om onze kennis van virtueel fietsen op te bouwen, en we zijn enthousiast om deze jonge discipline verder te ondersteunen. Met onze vleugels Cycling Vlaanderen, Fédération Cycliste Wallonie-Bruxelles en sterke partners als Flanders Classics en META zijn we ervan overtuigd dat dit evenement het niveau bereikt dat verwacht wordt van onze kampioenschappen."

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Wie wil meedingen naar de titel van Belgisch kampioen cycling esports kan zich op 20 januari tijdens de regionale kampioenschappen plaatsen. Deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië rijden samen hun regionaal kampioenschap online en op basis van selectiequota wordt bepaald welke 10 renners doorgaan naar het nationale kampioenschap op 12 februari. Net als afgelopen winter zullen de Belgische kampioenen cycling esports in de categorieën U17, U19, U23 en elite tijdens een offline event gekroond worden.

Competitie en fun

Zowel de leek als de ervaren fietser komt in de Belgian Cycling Esports Championships aan z’n trekken. Wie geen zin heeft om zich in de competitie te storten, kan aansluiten bij één van de vier fun rides die georganiseerd worden tussen 23 oktober en 8 januari. Elke groepsrit is gratis, gaat door op zondagvoormiddag en duurt ongeveer een uur. Bij elke rit zal een bekende naam aansluiten, aan wie de deelnemers via een chat vragen zullen kunnen stellen. Het programma voor de 4 groepsritten ziet er als volgt uit:
 

23 okt | Fun Ride #1 – Flanders 2022

27 nov | Fun Ride #2 - Strade Sufferfest

11 dec | Fun Ride #3 – Winter Camp

8 jan | Fun Ride #4 - Mud Festival

Virtual cycling platform

Flanders Classics zal bovendien vanaf komende winter al z’n activiteiten op vlak van esports verzamelen op één online platform, virtualcycling.cc. Hier verschijnt naast de info over de competities en fun rides van de Belgian Cycling Esports Championships ook alle informatie over de derde editie van de Proximus Cycling eSeries en nieuws over virtueel fietsen.

De Proximus Cycling eSeries bestaat dit seizoen uit 4 challenges waarin deelnemers zich telkens gedurende 10 dagen kunnen uitleven. In zowel oktober, november, december als februari staat er telkens 1 challenge op het programma. Van 5 januari tot 9 februari 2023 staat er wekelijks op donderdag een virtuele race op het parcours van één van de voorjaarsklassiekers gepland.

Met dit volledige programma van de Belgian Cycling Esports Championships en de Proximus Cycling eSeries heeft ook de winter heel wat fietsplezier te bieden en dat allemaal vanuit de eigen thuisomgeving.

De virtuele Gent-Wevelgem staat in het teken van de Kemmelberg
Lees meer | De virtuele Gent-Wevelgem staat in het teken van de Kemmelberg
Proximus Cycling eSeries League gaat van start met Omloop het Nieuwsblad
Lees meer | Proximus Cycling eSeries League gaat van start met Omloop het Nieuwsblad
De regionale Kampioenschappen Cycling Esports openen hun inschrijvingen
Lees meer | De regionale Kampioenschappen Cycling Esports openen hun inschrijvingen
Proximus Cycling eSeries League start met een nieuw seizoen
Lees meer | Proximus Cycling eSeries League start met een nieuw seizoen