Ballerini sprint naar winst in de openingsklassieker

Ballerini sprint naar winst in de openingsklassieker

Road  27/02/2021

Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step) heeft Omloop Het Nieuwsblad 2021 gewonnen, voor Jake Stewart (Groupama – FDJ) en Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation). Na een solo poging van wereldkampioen Alaphilippe, kon geen elitegroepje meer wegrijden. Ballerini pakte de winst uiteindelijk in een massasprint op de Onderwijslaan in Ninove.  

Het is nog maar van oktober geleden dat er op Vlaamse wegen gekoerst werd, maar het enthousiasme om in Gent opnieuw aan het seizoen te beginnen was groot. Zeker voor Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Bert De Backer (B&B Hotels p/b KTM), Yevgeniy Fedorov (Astana-Premier Tech), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) en Matis Louvel (Team Arkéa-Samsic) was dat duidelijk het geval. Al na ongeveer 5 km bleek hun aanvalspoging onmiddellijk de juiste te zijn.

Het peloton nam een afwachtende houding aan en liet het verschil oplopen tot meer dan 8 minuten. Op een versnelling was het wachten tot de Wolvenberg, op iets meer dan 50 km van de streep. Toen draaiden Lampaert en co in dienst van wereldkampioen Alaphilippe het gashendel helemaal open.

Hetzelfde fenomeen deed zich voor in aanloop naar de Molenberg. Daar was het Stybar die de wereldkampioen mee op sleeptouw nam. Na die versnelling reed een elitegroepje met Alaphilippe, ploegmaats Stybar en Ballerini, Van Avermaet (AG2R Citroën Team), Trentin (UAE Team Emirates) en Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), naar de kopgroep. Even later was het de Brit Pidcock (INEOS Grenadiers) die samen met Kévin Geniets (Groupama-FDJ), vlak voor de laatste passage op de Haaghoek, vooraan kon komen aansluiten, waardoor we een kopgroep van 13 kregen.

(lees verder onder de foto)

Op de Berendries was het moment van de wereldkampioen zelf gekomen. Met een strakke versnelling kletste hij de rest uit het wiel en ging hij er met nog 32 km te gaan alleen vandoor. De achtervolgers hielden de wereldkampioen een tijdlang in het zicht en probeerden de krachten te bundelen. Stybar viel letterlijk weg, waardoor Ballerini alleen stoorzender moest spelen in de achtervolging.

In aanloop naar de Muur van Geraardsbergen werd het verschil meter voor meter kleiner. De wereldkampioen keek om en wist bij het binnenrijden van Geraardsbergen dat z’n verhaal uit was. Ook het peloton kwam niet veel later opnieuw aansluiten. Alles te herdoen aan de voet van de Muur. Het was de Italiaan Moscon (INEOS Grenadiers) die na de Muur een solo poging ondernam, maar op de Bosberg kwam alles opnieuw samen. Een grote groep trok richting Ninove.

Na een hectische laatste kilometer met een lekke band voor Kristoff en een valpartij, sprintte een grote groep om de overwinning. Daarin was Ballerini met voorsprong de beste. Vanuit het wiel van z’n ploegmaat Sénéchal sprintte de Italiaan na 201 km naar winst in de openingsklassieker, voor Stewart en Vanmarcke.  

VRT en Flanders Classics verlengen samenwerking tot en met 2031
Lees meer | VRT en Flanders Classics verlengen samenwerking tot en met 2031
Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Lees meer | Abrahamsen houdt peloton af en finisht solo in Brussels Cycling Classic
Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg