Bekijk het overzicht

Organisatie Gent-Wevelgem geeft fakkel door aan Flanders Classics

2 December 2021

Nadat Flanders Classics al in 2009 instapte in de organisatie van Gent-Wevelgem in Flanders Fields zal Flanders Classics vanaf 2022 volledig eigenaar worden van de wedstrijd. De historische aandeelhouders kiezen ervoor de voorjaarsklassieker in goede handen achter te laten met het oog op de verdere ontwikkeling van de wedstrijd.

De 2 historische sterkhouders van de organisatie van Gent-Wevelgem,  Luc Gheysens en  Bernard Langedock brachten hun koers de voorbije decennia terug naar het hoogste niveau waarna Griet en Lode Langedock, Lieven Gheysens en Hans De Clercq de voorbije jaren van de wedstrijd een hoog gewaardeerde World Tour wedstrijd maakten, zowel voor mannen als vrouwen. Daarnaast vergaarde Gent-Wevelgem ook veel respect in wielerland door de toevoeging van een aantal internationale jeugdwedstrijden.

Door in 2009 de handen in elkaar te slaan met Flanders Classics verhuisde de klassieker naar de zondag voor de Ronde van Vlaanderen waarna in 2012 ook voor het eerst Gent-Wevelgem voor vrouwen werd georganiseerd. Met een parcours dwars door Flanders Fields dat historiek ademt, een verhuis van de start naar Ieper en 3 beklimmingen van de Kemmelberg, samen met de Moeren hét sportieve kenmerk van Gent-Wevelgem, bouwden ze de voorjaarsklassieker samen verder uit tot een koers met een uniek verhaal.  

Nu zetten de historische aandeelhouders van Gent-Wevelgem op een hoogtepunt een stap opzij. In het kader van de verdere ontwikkeling van de wedstrijden wensen ze Gent-Wevelgem in de goede handen van Flanders Classics achter te laten.

“Er is door de jaren heen veel veranderd, maar we kunnen met heel veel trots terug kijken op wat we verwezenlijkt hebben” klinkt het bij de organisatie van Gent-Wevelgem. “We hebben de voorbije jaren zeer goed samen gewerkt met Flanders Classics en hebben er het volste vertrouwen in dat de kwaliteit van de organisatie en de eigenheid van de wedstrijd in en om Ieper en Wevelgem ook in de toekomst zullen bewaard blijven.”

Die overname betekent echter niet dat de wedstrijd er komend voorjaar helemaal anders zal uitzien. “We hebben samen meer dan 10 jaar aan het merk Gent-Wevelgem in Flanders Fields gebouwd”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. “We willen de organisatoren dan ook graag bedanken voor de constructieve samenwerking en het vertrouwen. Die samenwerking én het resultaat ervan heeft ervoor gezorgd dat Gent-Wevelgem een meer dan stevig fundament gekregen heeft dat we blijvend zullen waarderen. Niet alleen sportief maar ook verhalend, dankzij de historiek van Flanders Fields die de wedstrijd naar een nog hoger niveau tilt. Wij kijken er dan ook enorm naar uit om één van de meest unieke koersen op de kalender internationaal verder uit te dragen en te vertegenwoordigen.”

Gent-Wevelgem 2022 gaat door op zondag 27 maart. Tussen Ieper en Wevelgem vormen Flanders Fields het decor voor de zoektocht naar de opvolgers van Marianne Vos en Wout van Aert.

Gerelateerd nieuws