Van der Poel wint in Hulst meteen z'n eerste veldrit van het seizoen

Van der Poel wint in Hulst meteen z'n eerste veldrit van het seizoen

Cyclo-cross  27/11/2022

Het technische en glibberige parcours in Hulst leverde heel wat spektakel op. Alpecin-Deceuninck mocht tweemaal feest vieren, want zowel Puck Pieterse als Mathieu van der Poel, die zijn terugkeer in het veld maakte, wisten te winnen op Nederlandse bodem.

ELITE VROUWEN

De start voor de dames elite in het Nederlandse Hulst werd uitzonderlijk om 11 uur gegeven. De Wereldbeker maakte plaats voor een andere wereldbeker met name het WK voetbal in Qatar. Puck Pieterse leek geen problemen te hebben met de vroegere start en vloog als eerste het natte en modderige veld in. Al meteen werd duidelijk dat Hulst een ware schuifpartij zou worden want in de achtergrond vonden heel wat valpartijen plaats in een steile en gladde afdaling.

Het jonge duo Pieterse en Van Empel w achtten niet op hun concurrentes en leken al na een halve ronde aan een spannend duel te beginnen. Enkel Ceylin Alvarado slaagde er in om nog op een handvol seconden te blijven volgen. Na een ronde had Pieterse een kleine voorsprong van 6 seconden beet op Van Empel. Alvarado volgde op 19 seconden met daarachter Van Anrooij al op een halve minuut.

Pieterse reed meesterlijk over de schuine kanten maar ook Van Empel moest niet onderdoen en kwam terug dichterbij haar jonge tegenstandster. Het was vooral een kwestie van zo goed als mogelijk foutloos te blijven op de gladde ondergrond. In de achtergrond kwam Van Anrooij bij Alverado aansluiten voor de 3de plaats op een minuut van de kop. De Europese Kampioene bleef op 7 seconden hangen en gaf niet op waardoor ze in de derde ronde bijna terug kon komen aansluiten bij haar landgenote Pieterse. Van Empel daalde zonder schrik richting het wiel van Pieterse waardoor de aansluiting opnieuw was gemaakt en het duel kon beginnen.

Maar even later ging Van Empel onderuit en moest ze haar stuur recht zetten. Haar derailleur sloeg ook over in crash mode waardoor de leidster in het klassement heel wat seconden verloor op Pieterse. Ze moest op haar zwaarste versnelling een weg zoeken richting de materiaalpost en maakte zo het ene foutje na het andere. Bij het ingaan van de vierde ronde was haar achterstand al een volle minuut, maar haar tweede plek leek verzekerd want Van Anrooij volgde al op anderhalve minuut.

Ook Pieterse bleef niet foutloos en ging zowel in de voorlaatste als de laatste ronde nog tegen de grond. Maar in tegenstelling tot Van Empel kreeg ze niet te maken met materiaalproblemen en kon ze zo soleren naar een mooie tweede Wereldbeker overwinning op rij. Pechvogel Van Empel werd tweede en Van Anrooij vervolledigde het podium. Van Empel blijft wel sterk leidster in het klassement.

Puck Pieterse
Puck Pieterse

ELITE MANNEN

Bij de Elite Mannen was het uitkijken naar de terugkeer van Mathieu van der Poel. De Nederlander begon vanop de vierde rij, maar in geen tijd was hij vooraan te zien. Na een wielbreuk voor Pidcock in de laatste ronde soleerde Van der Poel naar zijn eerste overwinning van het seizoen.

De kopstart was ook ditmaal voor de Nederlandse kampioen Lars van der Haar. Maar alle ogen waren gericht op zijn landgenoot Mathieu van der Poel die zijn terugkeer maakte in het veld. Starten moest de Nederlander op de 4de rij, een goede start nemen was dus cruciaal voor het verdere verloop van zijn wedstrijd. En dat had de oud-wereldkampioen meteen begrepen. Van der Poel kwam weg rond de 18de plaats en maakte na enkele sterke technische bochten al meteen heel wat posities goed.

Na een geweldig maneuver rolde hij alweer drie jongens op. Hij twijfelde geen seconde en flitste even later meteen naar het wiel van koploper Van der Haar. Na amper 6 minuten nam hij zelfs resoluut de kop van de wedstrijd. Pidcock was op dat moment nog op achtervolgen aan gewezen. In het wiel van Van der Poel probeerden Van der Haar en Iserbyt te volgen. Maar een kleine schuiver koste Van der Poel al snel weer zijn koppositie en in diezelfde ronde zorgde nog een schuiver ervoor dat hij terugzakte naar plek zes.

Van der Haar kon op die manier terugkeren naar de leiding van de wedstrijd met opnieuw heel wat renners in zijn spoor. Even later was het Pidcock die naar de kop ging met Sweeck die volgde op enkele seconden en daarachter Iserbyt. Snelle starter Van der Poel reed teruggeslagen rond op 17 seconden op een 6de plaats, maar deed een tweede poging om opnieuw naar de kop van de wedstrijd te stormen.

Sweeck nam even later over van de wereldkampioen en in de achtergrond reed een ontketende Van der Poel richting het duo. Hij kwam even later dan ook weer aansluiten met ook Iserbyt en Van der Haar binnen de 7 seconden. In de vierde ronde was het Pidcock die het vuur aan de schenen van Van der Poel legde, maar een foutje zorgde ervoor dat Van der Poel kon komen aansluiten. Even later maakte Pidcock opnieuw een slipper waardoor hij enkele seconden verloor op de Nederlander.

Bij het ingaan van de 5de ronde lagen met Van der Poel, Pidcock en Sweeck nog drie renners in de running voor het podium met een handvol seconden van elkaar. Pidcock was op achtervolgen geslagen maar bleef in de buurt van Van der Poel. Het was een kwestie van foutloos te blijven op het toch wel technische parcours. Van der Poel maakte opnieuw een kleine slipper maar liet er zijn voorsprong niet liggen en ging met 12 seconden op de wereldkampioen de laatste ronde in.

In een afdaling zorgde een plotse wielbreuk van Pidcock voor een valpartij. De wereldkampioen zag zijn tweede plaats in rook opgaan en besliste even later om de wedstrijd te verlaten. Een halve ronde later kon een sterk terugkerende Mathieu van der Poel al voor de vijfde keer in zijn carrière de wedstrijd in Hulst op zijn naam schrijven. Door het verdwijnen van Pidcock reed Sweeck naar een tweede plaats en Iserbyt kon Van der Haar nog net voorblijven voor de derde plek. Al leek die plaats niet meer voldoende te zijn om zijn leiderstrui te behouden, Sweeck werd zo de nieuwe leider in het klassement.  

Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Lees meer | Flanders Classics organiseert samen met Toerisme Oostende vzw WK veldrijden 2027
Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
Lees meer | Dit is de kalender van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2024-2025
De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Lees meer | De dubbel voor Eli Iserbyt in Middelkerke
Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige
Lees meer | Brand ongenaakbaar, Alvarado eindwinnares Telenet Superprestige