Iconic Women Ride

Closing The Gap

De Iconic Women Ride is een gloednieuw concept van Flanders Classics en KPMG Belgium, dat deel uitmaakt van het Flanders Classics Women – Closing The Gap project. Jaarlijks vinden steeds meer vrouwen hun weg naar de fiets en dat juichen beide partijen uiteraard toe. De Iconic Women Ride is ontstaan met als doel de fietscommunity bij vrouwen verder uit te breiden, op een sociale en toegankelijke manier. Kom naar de start in het Centrum Ronde van Vlaanderen, ga op pad voor 45, 65 of 90 km, alleen of met je fietsvrienden! Dankzij Wielermuseum KOERS leer je onderweg bovendien ook iets bij over de meest succesvolle rensters uit de Belgische wielergeschiedenis.

Ik wil de route fietsen!

HOE GAAT HET IN Z'N WERK?

 1. De rode draad door deze tocht is het thema 'medailles'. Een eerste stap om deel te nemen? Kies je afstand:
  • Brons - 45 km
  • Zilver - 65 km
  • Goud - 90 km
 2. Vraag hieronder je parcours op via de button 'download hier je route'.
 3. Je ontvangt een infomail met de gpx-download en kadersticker van je gekozen parcours.
 4. Met deze gpx kan je alleen, of in gezelschap, op pad.
 5. Scan onderweg de QR-codes in onze cycling hubs en ontdek de verhalen van 6 iconische rensters uit de Belgische wielergeschiedenis. Meer over deze iconische wielerverhalen lees je onderaan deze pagina.
 6. Geniet in één van onze cycling hubs van een heerlijk verfrissende Kwaremont 0,3%. Dit doe je door een leuke foto van onderweg te delen via één van jouw persoonlijke social media kanalen. Denk dan aan een post op Facebook, een leuke tweet, een grappige Instagram story of je volledige rit te uploaden naar Strava. Tag Kwaremont (0.3/6.6) en de desbetreffende Cycling Hub en vermeld de hashtag #IconicWomenRide bij je bericht. Even laten verifiëren, cheers!

Het enige dat je nu nog moet doen is al je fietsvrienden verzamelen, een datum prikken en op pad gaan in de Vlaamse Ardennen! 

 • ICONIC WOMEN RIDE BY KPMG

  ICONIC WOMEN RIDE BY KPMG

  Kies een afstand (45, 65 of 90 km) en maak onderweg kennis met 6 Belgische wielrensters van de jaren '30 tot nu. Achter elk van hen schuilt een unieke wielercarrière, waarin medailles het verhaal weten te kleuren.

ONZE CYCLING HUBS

 1. Centrum Ronde van Vlaanderen
 2. Oud Gemeentehuis
 3. Oude Hoeve
 4. ’t Juiste Verzet
 5. Sporthotel Hotond
 6. Brasserie D’hoppe
 7. Vliegende Hollander

Geniet onderweg of na je tocht van een heerlijke Kwaremont 0,3% in één van bovenstaande wielercafés.

6 ICONISCHE WIELERVERHALEN

In elke cycling hub zal je een QR-code kunnen scannen die je doorlinkt naar het verhaal van één van onderstaande rensters. Op elke route zullen slechts een aantal verhalen aan bod komen. Wil je graag kennismaken met alle 6 onze iconische vrouwen in dit concept? Neem dan zeker bij start/aankomst een kijkje in het Centrum Ronde van Vlaanderen, waar alle 6 de QR-codes terug te vinden zullen zijn. 

Willy (Elvire) De Bruyn (4/08/1914 - 13/08/1989)

Met 2 wereldtitels één van de meest getalenteerde Belgische wielrensters ooit. En dat in combinatie met een uniek transgenderverhaal uit de jaren ’30, de tijd waarin koersende vrouwen als losbandig geschouwd werden.

Victoire Van Nuffel (°7/10/1937)

Wint, na drie officieuze titels in het Belgisch kampioenschap, in 1959 het allereerste officiële BK voor vrouwen en is uitgesproken feministe als gevolg van de gebrekkige erkenning voor het vrouwenwielrennen in de jaren '50.

Yvonne Reynders (°4/08/1937)

De vrouw die met maar liefst 7 wereldtitels, op baan en weg, nog steeds als de ultieme koningin van het Belgische wielrennen gezien wordt en ondanks haar indrukwekkende palmares haar hele carrière voor erkenning vocht.

Nicole Van Den Broeck (6/11/1946 - 17/04/2017)

De laatste Belgische wereldkampioene op de weg tot op heden die onder de vleugels van Briek Schotte koerste en naast de regenboogtrui ook maar liefst 5 nationale kampioenenshirts in haar kast had hangen.

Patsy Maegerman (°11/07/1972)

Ze was in de jaren '90 één van de eerste professionele wielrensters van België, kan met een mooie zilveren medaille terugblikken op het wereldkampioenschap van 1994 in Sicilië en zet zich ook vandaag nog actief voor het vrouwenwielrennen in als koersdirectrice.

Jolien D'hoore (14/03/1990)

De Gentse is momenteel nog actief als ploegleider bij AG Insurance NXTG. In haar carrière combineerde ze de baan met de weg en was ze een ware medaillemagneet.

Sleep om het volledige parcours te bekijken